Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските служби се опасяват все повече от крайнодесни организации

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските разузнавателни служи от години все повече следят ултрадесни организации, които са смятани за засилваща се заплаха на фона на атаките с 50 жертви в две джамии в Нова Зеландия, предаде АФП.

Спецслужби във Франция, Великобритания, Германия и Италия отдавна предупреждават за рисковете, свързани с нарастващото напрежение в западните общества заради миграцията и ислямистки атаки.

„Европа е в огромна опасност: екстремизмът се засилва навсякъде и ние, разузнавателните служби, отделяме ресурси за следене на крайнодесните“, заявява през 2016 г. Патрик Калвар, тогавашен директор на френското контраразузнаване. Според него подобни организации, рано или късно, ще пожелаят да предизвикат междуобщностни сблъсъци.

Питър Нюман, шеф на базирания в Лондон Международен център за изучаване на радикализацията, заяви пред Си Ен Ен в петък, че „в западните държави виждаме през последните години увеличение на престъпленията на основа на омраза и на крайнодясното терористично насилие“.

„Отдавам това на засилващото се разделение, което увеличава екстремизма не само при джихадисти, но и при крайнодесните“, допълва той.

В Нова Зеландия Брентън Тарант, обвинен за смъртта на 50 души в Крайстчърч миналата седмица, заяви в онлайн манифест, че е действал, за да отмъсти за Ебба Акерлунд, младо момиче, убито в джихадистка атака в Швеция през 2017 г.

„Във Великобритания, поне отчасти, има процес на реципрочна радикализация, особено при вълците-единаци от крайнодясното пространство“, коментира през януари Греъм Маклин от университета в Осло. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна