Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция и Италия могат да блокират исканото от Великобритания отлагане на Брекзит

Франция и Италия ще обмислят блокиране на искането на Обединеното кралство да отложи оттеглянето си от Европейския съюз, ако Великобритания не предостави гаранции, че забавянето ще доведе до контролиран Брекзит (Брекзит със сделка), съобщава в сряда руската агенция ТАСС, цитирайки неназован дипломатически източник от ЕС.

"Франция и Италия са готови да блокират отлагането на Брекзит на предстоящата тази седмица среща на върха на ЕС, освен ако не получат гаранции, че това решение ще осигури подписването от страна на Лондон на споразумение с ЕС и добре контролирано и организирано напускане на съюза", заяви източникът на ТАСС.

По-рано през деня редица медии съобщиха, че британският премиер Тереза Май е изпратила писмо до Брюксел с искане за само "кратко удължаване" на член 50, което да забави излизането на Великобритания от ЕС с три месеца (до юни). Междувременно френският министър по европейските въпроси Натали Лоазо настоя, че удължаването на процеса на Брекзит не може да бъде предоставено автоматично и Обединеното кралство ще трябва да обясни защо иска да отложи напускането на ЕС.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна