Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три златни съкровища ще са в Пловдив за изложбата "Преоткритият свят на стара Европа“

Три златни съкровища идват в Пловдив за първи път през месец май. Заедно с находки от праисторическо време, открити в Пловдив, но непоказвани до този момент, те ще представят пред света богатото минало на страната ни и града – европейска столица на културата с наследството му от 8 хилядолетия. 

За изложбата с името „Преоткритият свят на стара Европа“ днес МС гласува държавна гаранция от 50 000 лева, в съответствие със застрахователната стойност на експонатите. Те са от фондовете на Националния исторически музей, Националния археологически институт с музей БАН и Регионалния исторически музей Велико Търново. Експозицията е подготвяна в продължение на три години от екипа на пловдивския Археологически музей и ще бъде подредена в двете му зали за временни изложби, съобщи директорът на музея доц. д-р Костадин Кисьов.

"Ще изложим непоказвани експонати от фонда на музея, главно от разкопки на праисторическите могили, които на практика вече ги няма на терен. Освен тези експонати, които ще разкрият най-древната история на Пловдив, ще бъдат показани акценти от национален мащаб, представящи върхове от тракийската култура и цивилизация – Вълчитрънското съкровище, датирано от 15-13 век преди Христа, другото златно съкровище са златните накити от Дъбене, открити от Мартин Христов от НИМ, представящи историята на траките като едни от най-древните ювелири в Европа. Освен тях ще експонираме от май до края на октомври и оригинала на Панагюрското златно съкровище".

В края на април ще започне и работата на терен по проучване на Гробницата в могилата Малтепе край пловдивското село Маноле, от която се очакват открития с отзвук извън България. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени