Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган критикува остро плановете на Тръмп за Голанските възвишения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган критикува в петък изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп, че Вашингтон ще признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения.

В изказване на срещата на върха на Организацията за ислямско сътрудничество (OIC) Реджеп Ердоган посочи, че "Турция не може да допусне легитимирането на окупацията на Голанските възвишения", предупреждавайки, че решението на Вашингтон може да доведе до нова криза в региона.

Коментарите на Ердоган идват непосредствено, след като и Русия осъди изявлението на Доналд Тръмп в Туитър, отбелязвайки, че собствеността на Сирия над Голанските възвишения е била потвърдена от редица резолюции на Съвета за сигурност на ООН и че Москва не признава претенциите на Израел над тази територията. Сирийското правителство и Иран също осъдиха коментарите на американския президент, че е време да бъде признат израелският суверенитет над Голанските възвишения.

Повод за скандала даде публикация на Доналд Тръмп в Туитър, според която Вашингтон е време да признае "суверенитета на Израел над Голанските възвишения" поради важността му за "стабилността" на Израел и региона.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна