Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двоен агент вини Киев за инцидента с малайзийския боинг

Полет 17 на Малайзия Еърлайнс се разби в Донбас на 17 юли 2014 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият служител на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Василий Прозоров заяви днес на пресконференция в Москва, че работил с руските спецслужби след т.нар. майдан, предаде РИА Новости.

Прозоров, който показа документ, че е бил подполковник в СБУ, твърди, че украинската страна е съпричастна към катастрофата на малайзийския боинг на 17 юли 2014 г., в която загинаха 298 души.

Той работел в СБУ от 1999 до миналата година, а от май 2014 г. бил в централния апарат на щаба на АТО (Антитерористичната операция в Източна Украйна).

От април 2014 г. доброволно по идеологически мотиви оказвах съдействие на Русия за получаването на информация“, каза Прозоров, след като днес президентът на Украйна Петро Порошенко поздрави СБУ с 27-годишнината ѝ и я похвали за работата ѝ.

В района на АТО Киев е създал тайни затвори, твърди още двойният агент. Единият от тях бил на батальона „Азов“, който според Прозоров не се подчинявал на никого, освен на лидера си - МВР шефа Арсен Аваков. 

СБУ е контролирана от Порошенко и подготвя фалшификации на предстоящите на 31 март президентски избори в Украйна, заяви още Прозоров.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна