Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полски вестници излязоха с празна първа страница

Големите полски вестници излязоха днес с празна първа страница, с което отправиха призив към Европейския парламент да приеме реформа на авторското право в интернет, противопоставяща артисти и медии на интернет-гигантите, предаде АФП, цитирана от БТА.

„Призоваваме днес полските депутати в ЕП да изразят солидарност, като подкрепят гласуването на директивата за авторското право на единния цифров пазар“, се казва в петиция, подписана от главните редактори на около 30 национални и регионални полски вестника, подкрепящи реформата на авторското право в интернет.

„Творците не получават достатъчна компенсация за разпространението на произведенията си в интернет. Те често живеят в бедност и изоставят професията си“, се казва в текста, публикуван в центристкия всекидневник „Жечпосполита“ и други вестници като левия „Газета виборча“ и таблоида „Факт“.

Привърженици и противници на реформата, която е предмет на усилено лобиране от месеци, в последните дни значително се активизираха преди насроченото за утре гласуване в ЕП на тази подготвяна от две години директива.

Целта на текста е европейското законодателство в областта на авторското право, датиращо от 2001 г., когато нямаше „Ютюб“ на „Гугъл“, да бъде адаптирано към дигиталната епоха.

Чл. 11 от директивата предвижда създаване на право, сродно на авторското, за издателите на периодичен печат. Той ще даде възможност на медиите да получават възнаграждение при повторно използване онлайн на техни продукти от новинарски агрегатори като „Гугъл нюз“.

Новата директива „ще подкрепя творците и авторите, без да вреди на потребителите на интернет. Тя няма да отнеме правата за прикачване на линкове, няма да ги забрани и няма да наложи нови задължения на нетърговските портали“, посочва петицията.

Реформата е подкрепена от медиите и творците, които искат да получават по-справедливо заплащане от платформите, използващи тяхно съдържание.

На нея обаче остро се противопоставят „Гугъл“ и „Фейсбук“, които получават огромни приходи от реклами, генерирани от продуктите, които те хостват, както и привържениците на свободния интернет, които се опасяват, че този канал за разпространяване на информация може да бъде ограничен.

Десетки хиляди демонстранти се събраха в събота в германски градове да протестират срещу реформата под лозунга „Спасете интернет!“. Сходни демонстрации същия ден имаше в Австрия, Полша и Португалия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени