Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нови 166 платформи на електрически стълбове посрещнаха щъркелите в Югоизточна България

Снимка: БНР

Нови 166 платформи на стълбовете на „Електроразпределение Юг“ в Югоизточна България посрещнаха тази пролет щъркелите. Те са монтирани за щъркелови гнезда миналата година, в периода докато птиците бяха на юг. Това съобщиха от пресцентъра на компанията.

По данни на дружеството през последните 10 години са монтирани 2493 платформи, с които се обезопасяват щъркеловите гнезда и запазване на живота на птиците.

Електрическите стълбове са предпочитано място от щъркели, като често гнездата им са в непосредствена близост до проводниците. В много случаи това е предпоставка за аварии и инциденти, които от една страна се отразяват фатално на птиците, а от друга причиняват щети и прекъсвания по мрежата, коментират от компанията. С помощта на платформите гнездата се повдигат на около 1 метър от проводниците.

Като допълнителна мярка в периода от 2009 до 2018 година дружеството е монтирало защитни изолации на 8588 стълба, като по този начин са осигурени безопасни за птиците места за почивка и наблюдение.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от