Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Силно свиване на търговския дефицит на САЩ в началото на годината с близо 15%

Търговският дефицит на САЩ се сви през януари много по-силно от очакваното благодарение на спад на вноса с оглед на по-ниските петролни цени и на отскок на износа в резултат най-вече на подновените покупки на американска соя от Китай.

През януари 2019-а година международният дефицит на САЩ при търговията със стоки и услуги се сви с цели 14,6% до 51,15 млрд. долара от 59,90 млрд. долара месец по-рано и очаквания за доста по-скромно намаляване на дефицита до 57,0 млрд. долара, показват данни на Департамента по търговия.

Износът нарасна с 0,9% до 207,34 млрд. долара, отбелязвайки първо повишение от четири месеца насам благодарение най-вече на ръст при експорта на американски соя в посока Китай, след като в началото на миналия декември президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин се договориха да бъдат стартирани преговори за постигане на мащабно търговско споразумение между двете водещи световни икономики. Само в рамките на януари САЩ успяха да изнесат соя (главно в посока Китай) за цели 1,209 млрд. долара, след като през декември този износ беше за едва 299 млн. долара (повишение в рамките на месец с цели 900 млн. долара). Това също така представлява ръст на експорта на американска соя с почти 50% спрямо януари 2018-а година.

Китай е най-големият пазар за американска соя, но водената през втората половина на миналата година война с митническите тарифи между двете държави накара Пекин да ограничи рязко този внос. Днешните данни потвърждават поетия от Си Цзинпин ангажимент да увеличи покупките на американска соя като жест на добра воля в началото на преговорния процес. Търговският дефицит на САЩ спрямо Китай се сви през януари с 6,4% до 34,5 млрд. долара, показват данни на Департамента по търговия. Въпреки това свиване на дефицита през януари американският износ за Китай е най-слабият от септември 2010-а година насам.

В същото време американският внос се сви през януари с цели 2,6% до 258,5 млрд. долара, понижавайки се за втори пореден месец. Това е най-ниското ниво на вноса в САЩ от юни 2018-а година насам и се дължи до голяма степен на спад на вноса на суров петрол с 1,4 млрд. долара в резултат на по-ниските цените на черното злато в началото на годината (средната цена на вносния петрол през януари беше от 42,59 долара за барел - най-ниската цена от декември 2016-а година насам).

Изненадващо силното свиване на търговския дефицит през януари може да отслаби притесненията, че търговията, която оказа значително негативно влияние върху растежа на БВП на САЩ през последното тримесечие на 2018-а година, ще продължава да вреди силно на икономическия растеж и през първото тримесечие на настоящата година.

В същото време обаче поредица слаби данни за продажбите на дребно, промишленото производство и жилищното строителство предполагат, че американската икономика загуби значителна част от своя възходящ импулс в началото на 2019-а година. Това от своя страна предполага, че вносът в САЩ ще продължава да отслабва спрямо износа, което може да доведе до по-нататъшно подобряване на американски международен търговски баланс.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от