Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ройтерс: Прогрес в търговските преговори между САЩ и Китай по всички фронтове

Представители на САЩ се изказаха окуражително относно хода на продължаващите търговски преговори с Китай, заявявайки пред агенция Ройтерс, че е постигнат напредък във всички обсъждани области, макар че все още остават известни препятствия.

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзер и министърът на финансите Стив Мнучин пристигнаха в Пекин за стартиращия днес нов кръг от преговори, който ще продължи през следващата седмица във Вашингтон.

Позовавайки се на високопоставени служители от администрацията на Белия дом, Ройтерс съобщи, че Китай е направил безпрецедентни предложения в преговорите със САЩ по редица важни въпроси, включително по отношение на принудителния трансфер на технологии, като двете страни продължават да работят за преодоляване на оставащите пречки, преди да се стигне до сделка за прекратяване на продължителната търговска война между тях.

Според Ройтерс обаче все още не е предвиден график за постигане на окончателно споразумение. По-рано този месец имаше информации, че срещата на върха между президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин, на която да бъде подписано официалното търговско споразумение, може би ще се проведе чак през юни.

Американският президент наложи през миналата година мита върху китайски внос на стойност 250 млрд. долара, за да принуди Пекин да промени начина си на работа с останалия свят и да отвори повече своята икономика за американските компании. Сред исканията на Тръмп са Пекин да прекрати практиките, за които Вашингтон твърди, че водят до систематична кражба на американска интелектуална собственост и принудителния трансфер на американски технологии към китайските компании.

Според източници на Ройтерс, запознати с хода на текущите преговори, Китай вече е поставил на масата на преговорите по-ангажиращи предложения, отколкото в миналото, включително по важния въпрос за трансфера на технологии. Те отбелязаха, че преговарящите са постигнали напредък по отношение на редица подробности, които да отговорят на американските искания.

"Ако погледнете текстовете преди месец в сравнение с днешните, ние се придвижихме напред във всички области. Все още обаче не сме там, където искаме да бъдем", посочи пред агенция официален служител на Белия дом, пожелал анонимност. "Те (китайците) говорят за принудителния трансфер на технологии по начин, по който никога преди това не го бяха правили - както по отношение на обхвата, така и по отношение на спецификата", допълни той, позовавайки се на китайските преговарящи, но отказа да даде повече подробности.

Ройтерс също така съобщи, че двете страни работят по писмени споразумения в шест области: принудителен трансфер на технологии и кибер кражби, права на интелектуална собственост, услуги, валута и валутни политики, селско стопанство и нетарифни бариери пред търговията.

"Преговорите ще продължат, докато се постигне напредък по основните въпроси", посочи източникът на Ройтерс, но добави: "Споразумението може да бъде факт през месец май, или юни, никой не знае. Може да се случи още през април, но нямаме представа".

Двете преговарящи страни все още имат различия по отношение на интелектуалната собственост и по това как да се прилага самата бъдеща търговска сделка. Китай иска САЩ да премахнат настоящите високи тарифи като част от сделката. Вашингтон, който е наясно, че използва митата като лост за натиск спрямо Пекин, е предпазлив да отмени тарифите веднага. Темата ще бъде разгледана в предстоящите преговори.

Междувременно Министерството на търговията на Китай заяви в четвъртък, че преговорите вървят на "пълна скорост". Министерството също добави, че и двете страни са постигнали напредък в поредица от телефонни разговори, но подчерта, че "остава много работа за вършене".

Пекин потвърди, че американската делегация, ръководена от търговския представител Робърт Лайтхайзър и министъра на финансите Стивън Мнучин, ще пристигне в китайската столица днес следобед за поредния кръг от търговските преговори на високо равнище. Очаква се двамата официални представители да се срещнат с вицепремиера на Китай Лю Хъ на работен обяд по-късно днес.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна