Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парижки роми зоват за полицейска защита след серия от нападения

Снимка: pixabay.com

Етнически ромски лидери призоваха за денонощна полицейска защита на техните общности в Париж след серия от нападения, предизвикани от фалшиви съобщения за отвличания, предаде АФП.

Районът на Париж стана свидетел на вълна от насилие срещу роми, след като в социалните мрежи бяха разпространени непотвърдени слухове за отвличане на деца.

В разположения северно от Париж град Бобини вчера трябваше да започне съдебен процес срещу четирима обвиняеми, който обаче бе отложен за 17 април по молба на един от тях.

Обвиняемите са млади мъже на възраст между 18 и 22 години. Срещу тях са повдигнати обвинения за насилие и за неподчинение на органите на властта.

Четиримата мъже са заподозрени, че в понеделник вечер в Клиши-су-Боа са участвали в наказателна акция срещу роми заради разпространените в социалните мрежи слухове за отвлечени от роми деца и младежи.

Сред атакуваните са румънски и български ромски общности, посочват медии в Букурещ. Френската полиция предупреди за „началото на масова психоза“ и нееднокатно подчерта, че обвиненията в похищения са абсолютно неоснователни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна