Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Надзорният пазарен регулатор на ЕС глоби агенция "Фич" с 5,13 милиона евро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Надзорният пазарен регулатор на Европейския съюз глоби агенция за кредитен рейтинг "Фич" с рекордните 5,13 млн. евро за нарушаване на правилата, насочени към избягване на конфликт на интереси, съобщава Ройтерс.

Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) заяви в четвъртък, че между юни 2013 година и април 2018 година 20% от дъщерните дружества на агенция "Фич" във Великобритания, Франция и Испания са били непряко притежавани от физическо лице посредством френски субект.

"Фич" от своя страна посочи, че нито едно от нарушенията не е повлияло на резултатите от оценките на кредитната агенция, а тълкуването на правилата на ЕС за разкриване на самоличността на акционерите е направено добросъвестно. "Вече нямаме отделни индивидуални акционери, които могат да са в състояние да участват в бордовете на оценяваните субекти", посочи "Фич" в свое изявление.

Агенцията е собственост на американското издателство Hearst, след като то закупи дяловете от френската Fimalac. Това е една от агенциите за кредитен рейтинг, известни като "Голямата тройка", заедно със "Стандард едн Пуърс" и "Мудис", които доминират в световен мащаб.

Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) от своя страна упълномощава и регулира рейтинговите агенции в рамите на ЕС. ESMA посочи, че наложената глоба отразява мерките, предприети доброволно от трите филиала на "Фич", за да се гарантира, че подобни нарушения не могат да бъдат извършвани в бъдеще.

Агенция "Фич" заема 15,1% от европейския пазар за кредитни рейтинги, която е поставя на трето място след "Стандард енд Пуърс" с пазарен дял от 46,3% и "Мудис" - с 32%.

През юни 2016-а година ESMA отново глоби "Фич" с 1,4 млн. евро, след като установи, че високопоставени анализатори в агенцията са предали информация за някои суверенни кредитни рейтинги на висши служители в компанията-майка на "Фич", преди тази информация да бъде оповестена публично.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от