Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Файненшъл таймс": "Дойче банк" обмисля продажби на акции за 10 млрд. евро преди сливането с "Комерцбанк"

Спад на акциите на "Дойче банк" с над 3,5% след информацията на "Файненшъл таймс"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-големият германски кредитор "Дойче банк" (Deutsche Bank) обмисля да набере допълнителен капитал посредством продажба на акции за 10 млрд. евро, за да подпомогне финансирането на потенциалното сливане с "Комерцбак" (Commerzbank), показва информация на "Файненшъл таймс" от четвъртък.

Позовавайки се на неназовани източници, "Файненшъл таймс" посочи, че ръководителите на "Дойче банк" обмислят продажби на акциите на банката в размер между 3 млрд. и 10 млрд. евро, за да финансират евентуалното обединения със своя конкурент. Според същата информация германското правителство насърчава възможно най-голямото повишаване на набраните средства, така че да не се налага комбинираната банкова институция да се върне в скоро време на пазара, където да емитира общи акции, ако и когато сливането бъде доведено до край.

Преди около две седмици стана ясно, че "Дойче банк" и "Комерцбанк" са стигнали до решение за официално стартиране на преговори относно възможно сливане. Потенциалната сделка може да бъде факт, тъй като представянето през последните години по-специално на "Дойче банк" изостава както от нейните конкуренти в страната, така и извън Германия.

Комбинирането на двете институции ще доведе до създаването на германски кредитен гигант с финансов баланс за около 2 трилиона долара и това би могло да помогне за справяне със скептицизма на правителството относно здравето и на двата кредитора.

След информацията на "Файненшъл таймс" акциите на Deutsche Bank се сриват с 3,59% обратно към тазгодишното дъно от 7,12 евро за акция, достигнато по време на търговията на 26-и март. В същото време акциите на Commerzbank се понижават с 2,15% малко под 7 евро за акция. В рамките на настоящата година акциите на Deutsche Bank се търгува почти без промяна спрямо техните нива от началото на януари, докато акциите на Commerzbank поскъпнаха за същия период с близо 20%, според данни от FactSet.

Междувременно "Дойче банк" отрече информацията, че нейният управителен съвет е обсъждал възможността за увеличаване на капитала на банката с до 10 млрд. евро посредством продажбите на акции. От банката посочиха, че е прекалено рано да се прецени дали ще е необходима допълнителна капитализация в случай на сливане с "Комерцбанк".

Въпреки това опровержение акциите и на двете големи германски банки продължават да поевтиняват с около 3%.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна