Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънският президент свика референдум за правосъдието за 26 май

Клаус Йоханис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес, че ще свика референдум за спорната правосъдна реформа на управляващите социалдемократи.

Държавният глава поиска вотът да се състои на 26 май- датата на която ще се проведат и избори за Европейски парламент, предаде АФП.

В телевизионно обръщение Йоханис заяви, че управляващата левица „продължава атаките срещу правосъдната система, които започнаха, когато тя пое властта“. 

Смятана за една от най-корумпираните членки на ЕС, Румъния многократно е влизала в сблъсък с Брюксел заради серия от правосъдни реформи, предложени от социалдемократите, за които ЕК вярва, че възпрепятстват борбата с корупцията.

През януари Йоханис нападна правителството заради извънреден указ на правосъдния министър Тудорел Тоадер, който позволява на признатите за виновни в корупция след 2014 г. да оспорват присъдите си.

Тогава президентът осъди указа и го определи като опит за защита на лидера на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня, който не успя да стане премиер, заради предишни присъди.

В своето становище днес Йоханис подчерта, че „правосъдието е въпрос от национален интерес и хората мат право да решат, дали искат корупцията да стане държавна политика, или не“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна