Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ поискаха от чуждестранните фирми да ограничат допълнително петролната търговия с Венецуела

Съединените щати са инструктирали компаниите за търговия с петрол и рафинериите по света да продължат да ограничават сделките си с Венецуела или самите те ще бъдат изправени пред санкции, дори ако подобни сделки не са включени в официалните американски санкции, заявиха за Ройтерс източници, запознати с въпроса.

Заплахата на САЩ вероятно се отнася и за най-големите фирми за търговия, базирани в Европа, като Vitol, Gunvor, Mercuria, Trafigura и Glencore, които общо формират около 10% от глобалната петрола търговия.

Този ход идва в момент, когато усилията на Вашингтон да свали венецуелския президент Никола Мадуро в полза на опозиционния лидер Хуан Гуайдо изглеждат в застой и е още едно доказателство за това как администрацията на Белия дом разчита на фирмите извън САЩ, за да постигне целите си във външната политика.

По-рано тази година САЩ наложиха нови санкции срещу петролната индустрия на Венецуела, но някои компании продължиха да снабдяват латиноамериканската държава с гориво от Индия, Русия и Европа.

Вашингтон се стреми да прекрати доставките на бензин и на рафинирани продукти, използвани за разреждане на т.нар. "тежък суров петрол" на Венецуела, за да може той да стане подходящ за износ. Самолетните горива и дизела ще бъдат освободени по хуманитарни причини, посочиха източниците на Ройтерс.

В началото на февруари Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ (OFAC) обяви забрана за използването на финансовата си система за петролни сделки с Венецуела след месец април. Но тази седмица Държавният департамент на САЩ призова чуждестранни фирми да заявят, че обхватът на санкциите е по-широк.

Източниците на Ройтерс посочиха, че Държавният департамент е дал ясно да се разбере, че всякакъв вид търговия с петрол, независимо дали е пряка, косвена или на бартер, ще се счита за нарушение.

От OFAC не отговориха на този етап на искането на Ройтерс за коментар.

Говорител на Държавния департамент пък заяви, че "продължаваме да работим с компании от енергийния сектор относно възможните рискове, пред които са изправени, когато те осъществяват бизнес с венецуелската държана петролна компания PDVSA".

Вашингтон използва все повече и повече петролното си влияние. На мащабно петролно събитие в Хюстън по-рано този месец държавният секретар на САЩ Майк Помпео изложи визия за работата с енергийните фирми за изолиране на Иран и Венецуела.

Общият износ на суров петрол и на гориво от Венецуела спадна до 920 хил. барела дневно през първия месец от американските санкции от експорт за над 1,5 млн. барела през предходните три месеца, според данни на Refinitiv Eikon и на самата PDVSA.

Междувременно енергийният министър на русия Александър Новак заяви в петък, че панира да обсъди с венецуелския си колега начини за увеличаване на износа на петрол от страна на Венецуела, но без да даде повече подробности.

Венецуелският министър на петрола и президент на държавната петролна компания PDVSA Мануел Кеведо заяви по-рано този месец, че Венецуела може да пренасочи първоначално приготвения за САЩ суров петрол към руската компания "Роснефт" или в други дестинации с оглед на наложените американски санкции.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна