Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на нивото на безработица в Германия през март до рекордно дъно от 4,9 на сто

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През март нивото на безработица в Германия се понижи до рекордно дъно от 4,9%, показват данни на Федералната агенция по заетостта (BA), които могат да засилят очакванията, че частното потребление ще продължава да оказва важна подкрепа на водещата европейска икономика и през настоящата година.

Молбите за помощи при безработица в Германия се понижиха през март със 7 хиляди след спад с 20 хиляди през февруари и осреднена прогноза на финансовите пазари за по-силно понижение с 10 хиляди.

След четири поредни месеца на стабилизация на ниво от 5,0% германската безработицата на сезонно коригирана база оправда прогнозите за понижение през март до нов рекордно дъно от 4,9% - най-ниско ниво на безработица след обединението на Германия в края на 1990 година.

На сезонно некоригирана база броят на безработните германци се понижи през март до  2,301 милиона от 2,373 милиона месец по-рано, като безработицата на сезонно некоригирана база се понижи до 5,1% от 5,3% през февруари.

Ръководителят на Бюрото по труда Детлеф Шелее заяви на пресконференция след днешните данни, че "трудовият пазар продължава да се развива благоприятно въпреки отслабващия икономически попътен вятър".

Здравият пазар на труда беше в основата на водения от вътрешното потребление подем на германската икономика през последните години. Оставащият в сила много позитивен тренд на трудовия пазар е сякаш предпоставка за по-нататъшно увеличаване на частното потребление и на данъчните приходи във водещата европейска икономика.

Днешните данни за трудовия пазар и за изненадващото нарастване на продажбите на дребно в Германия за втори пореден месец от началото на годината могат да засилят очакванията, че частното потребление ще продължава да бъде основен генератор на растежа на водещата европейска икономика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна