Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поевтиняване на турската лира, след като Ердоган загуби местните избори в ключови градове на страната

Турската лира поевтинява с около 2% спрямо щатския долара и еврото в началото на търговията в понеделник, след като на проведените в неделя местни избори в Турция партията на президента Реджеп Ердоган изгуби контрола в ключови градове, включително в столицата Анкара, и е на път да претърпи поражение дори в мегаполиса Истанбул.

Щатският долар поскъпва с 1,9% към 5,6770 турски лири, като за кратко дори поскъпна до едноседмичен връх от 5,6900 лири. В същото време еврото нараства с 2,12% към едноседмичен връх около 6,4000 турски лири.

Основният фондов индекс на борсата в Истанбул BIST 100 пък се понижава с 1,65% при старта на днешната търговия.

Местната валута се обезцени драматично с почти 30% до рекордно дъно спрямо американския долар по време на валутната криза през миналата година. През миналата седмица турската лира преживя сериозни колебания в резултат на предприетите от правителството и от Турската централна банка серия от мерки, целящи да предотвратят нова драматична обезценка на местната валута преди кметските избори в страната.

Въпреки това Партията на справедливостта и развитието на Реджеп Ердоган може би загуби изборната битка в пет от шестте най-големи градове на Турция с оглед на най-вече на рецесията, в която изпадна местната икономика в края на 2018-а година.

В своя реч в понеделник сутринта президентът Ердоган обеща, че Турция сега ще се съсредоточи върху проблемната си икономика.

"Нестабилността в Истанбул може да остане на преден план и да засенчи другите развития на пазарите", заяви пред агенция Ройтерс турски банкер, отказал да бъде назован по име.

"Очакванията са, че акцентът ще бъде поставен върху необходимите структурни реформи в период от четири години без избори. Ако има забавяне на тези реформи обаче, това ще увеличи натиска върху пазарите", посочи той и добави, че турската лира вероятно ще остане да се търгува спрямо долара в диапазона между 5,50-5,70 лири докато несигурността продължава.

През седмицата преди изборите турските акции, облигации и валутата бяха подложени на солидни разпродажби, което накара правителството да принуди международните търговските банки да бъдат временно лишени от ликвидност на ключовия лондонски пазар на турски лири, за да не могат да подлагат на натиск от продажби местната валута преди самите местни избори.

Инвеститорите също реагират в понеделник на изявление на рейтинговата агенция "Мудис", че ерозията на валутните резерви на Турция е кредитно негативно събитие, и че използването на резерви от страна на Централната банка за укрепване на турската лира поставя отново под въпрос нейната прозрачност и независимост от управляващите.

Възобновеният спад на турските финансови пазари и неясната политическа реакция по отношение на рецесията в страната рискуват по-нататъшно изтичане на капитал, предупреди "Мудис",  добавяйки, че резултатите от местните избори вероятно ще определят бъдещия път на макроикономическата политика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна