Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цените на петрола с нови върхове за годината в началото на второто тримесечие

Петролните фючърси поскъпват с над 1% в началото на второто тримесечие, достигайки поредни най-високи нива в рамките на настоящата година благодарение на инвеститорския риск-апетит на световните капиталови пазари, провокиран от изненадващото подобрение на китайската промишлена активност през март и сигналите за прогрес на търговските преговори между Вашингтон и Пекин.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през юни нарастват с 1,42% към 68,60 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през май се повишават с 1,2% към 60,90 долара за барел, след като и двата типа основни фючърси на черното злато постигнаха през първото тримесечие на годината забележителен растеж съответно с 27% и с 32%.

Това са нови най-високи нива на петролните фючърси през настоящата година и най-високи цени на черното злато от ноември 2018-а година насам.

                                                                         Графика на петрола Брент

Снимка

Изненадващо позитивните проучвания за активността в китайския промишлен сектор през март и сигналите за по-нататъшен прогрес в търговските преговори между Вашингтон и Пекин водят до повишаване на позитивната инвеститорска настройка на световните фондови пазари, което се отразява положително и на търговията на стоковите борси и в частност на петролните пазари.

В същото време доставки на суров петрол в рамките на ОПЕК се свиха през март до 4-годишно дъно, показват резултати от проучване на агенция Ройтерс, тъй като основният износител в лицето на Саудистска Арабия продължава да ограничава добивите си с повече от договореното в рамките на формата "ОПЕК +", докато производството във Венецуела е изложено на риск от по-нататъшно драматично свиване с оглед на наложените от САЩ санкции и оставащите в сила сериозни проблеми с режима на тока в латиноамериканската държава. Това оказва допълнителна подкрепа за новото поскъпване на важната енергийна суровина.

Според Ройтерс 14-те страни-членки на ОПЕК са добивали през март 30,40 млн. барела на ден или с цели 280 хил. барела по-малко, отколкото през февруари, достигайки най-ниски производствени нива от февруари 2015-а година насам.

В края на миналата година ОПЕК, Русия и други производители от формата "ОПЕК +" се споразумяха да ограничават през първите шест месеца на настоящата година техните добиви на петрол с общо 1,2 млн. барела дневно. Ангажиментът на ОПЕК беше да съкрати производството си с 800 хил. барела на ден. Според Ройтерс обаче ограничаването на добивите в рамките на ОПЕК е достигнало през март 135% от договореното спрямо 101% през февруари.

В същото време доставките на венецуелски петрол се свиха през март със 150 хил. барела дневно в резултат на мащабната електрическа авария, която продължава да държи и до ден днешен без ток или с режима на тока редица части на страната и това допълнително вреди на петролния експорт в комбинация със санкциите на САЩ спрямо държавната петролна компания на Венецуела PDVSA.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна