Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на промишлената експанзия в САЩ през март

През март промишлената експанзия в САЩ отскочи изненадващо рязко от февруарското двугодишно дъно в резултат на повишение на новите поръчки и на самото производство, както и на силно подобрение на заетостта в този важен за американската икономика сектор, показват резултати от последно проучване на Institute for Supply Management (ISM).

Индексът ISM, измерващ активността на промишлените предприятия, нарасна през март до 55,3 пункта от 54,2 пункта през февруари (най-ниско ниво от ноември 2016-а година), докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-скромно повишение към 54,5 пункта, като това представлява разширяване на икономическата активност в промишления сектор на САЩ за 119-и пореден месец.

Индексът на новите промишлени скочи с 1,9 пункта до 57,4 пункта, докато индексът, оценяващ промишленото производство, се повиши с 1 пункт до 55,8 пункта. В същото време индексът ISM, измерващ работната заетост в промишления сектор, нарасна с цели 5,2 пункта до 57,5 пункта, което е знак за по-голям растеж на новите работни места в сектора.

Ценовият промишлен индекс пък се повиши с 4,9 пункта до 54,3 пункта, което е знак за наличието на известен инфлационен натиск, след като през предходните два месеца ценовият индекс беше под важното ниво от 50,0 пункта.

"Коментарите на анкетираните мениджъри отразяват продължаващо засилване на бизнес експанзията в промишлеността, която е подкрепена от повишаване на новите поръчки и на заетостта", отбеляза председателят на ISM Тимъти Фиоре.

Днешното силно проучване на ISM изглежда в противоречие с окончателните резултати от аналогично проучване на агенция IHS Markit, според което промишленият PMI индекс на САЩ се понижи през март до 21-месечно дъно от 52,4 пункта (най-ниско ниво от юни 2017-а година) спрямо 53,0 пункта през февруари и предварителна оценка за индекс на ниво от 52,5 пункта.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна