Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на Група „Градът”

10
Изложба на Група Градът
Снимка: Ани Петрова

Изложбата на Група „Градът” се открива в сряда, 3 април, в галерия "Академия" на НХА.

Групата обединява творците Андрей Даниел, Божидар Бояджиев, Вихрони Попнеделев, Греди Асса, Недко Солаков и Филип Зидаров.

Експозицията отбелязва трите десетилетия, изминали от знаменателните арт акции, осъществени от групата в края на 80-те и началото на 90-те. Те се оказват преломни по отношение на стагнираната художествена сцена у нас и важни за посоката на значима част от артистичното развитие на поколението на тогавашните млади творци.

Групата се създава през 1986 г. по необичаен дотогава начин – по инициатива на изкуствоведа Филип Зидаров, който привлича няколко млади, но вече изявени живописци, около идеята за „изложба без картини“. Намерението е провокативен отказ от конвенционалността на толерирания и направляван „свободен“ вариант на социалистическия реализъм и превръщане на самото експозиционно пространство в произведение и инструмент за комуникация с публиката.
Всъщност това е първата в историята на художествената практика у нас кураторска изложба, далеч преди този термин тук да получи гражданственост.

Откриване - 3 април (сряда), 18:00 ч.,
галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1, НХА

Изложбата ще продължи до 23 април 2019.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна