Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко ускоряване на активността в сферата на услугите на Китай към 14-месечен връх

Поредното силно тазседмично китайско проучване подкрепя допълнително растежа на световните фондови борси

През март бизнес активност в китайския сектор на услугите се ускори изненадващо силно до 14-месечен връх благодарение на подобряване както на новите вътрешни, така и на поръчките зад граница, показват резултати от частно проучване на агенциите Caixin и Markit, които са пореден знак, че предприетите от властите в Пекин стимулиращи политики започват да оказват позитивно влияние върху изпитващата проблеми икономика на Китай.

Индексът PMI, измерващ активността в сектора на услугите, скочи рязко през март до 54,4 пункта, достигайки най-високо ниво от юни 2018-а година насам, след като през февруари индексът се понижи до 4-месечно дъно от 51,1 пункта.

Частното проучване съответства до голяма степен на официалния индикатор за бизнес активността в непроизводствения сектор, публикуван по-рано тази седмица от Националното статистическо бюро на Китай, който нарасна през март до 54,8 пункта от 54,3 пункта месец по-рано.

Рязкото повишение на индекса PMI в сферата на услугите, определян от Caixin и Marкit, се дължи най-вече на подобрение на постъпващите нови поръчки и особено на новите експортни поръчки, които нараснаха през март до второто си най-високо ниво от декември 2017-а година насам.

В същото време ускорение бележи и бизнес активността в строителството, вероятно в резултат на усилията на правителството да даде тласък на повече инфраструктурни проекти, за да стимулира вътрешното търсене.

Подобряването на активността в сектора на услугите, който формира повече от половината от икономиката на Китай, идва на фона на експанзия и в промишлената активност, като съответният PMI индекс на двете частни агенции нарасна през март до 50,8 пункта от 49,9 пункта, излизайки на територията на растеж (над важното ниво от 50 пункта) за пръв път от четри месеца насам и достигайки най-високо ниво от юли 2018-а година.

В резултат на това общият PMI индекс на агенциите Caixin и Markit (включващ промишления и сектора на услугите) нарасна през март до 9-месечен връх от 52,9 пункта спрямо 50,7 пункта през февруари, когато индексът доближи 28-месеченото дъно от 50,5 пункта, отчетено през октомври 2018-а година.

Данните на агенциите Caixin и Markit са в пълен синхрон с аналогично силно проучване за бизнес активността в Китай през трети месеца на годината на Националното статистическо бюро на страната и дават надежди, че забавящата се китайска икономика може би вече е оформила дъно.

"Икономическите фундаменти на Китай се възстановиха през март, като вътрешното и външното търсене, както и заетостта в промишлеността се подобриха", отбеляза Чжъншън Чжун, икономист в анализаторската компания CEBM Group след оповестяване на резултатите от последното проучване на Caixin и Markit.

"Въпреки това бизнес настроенията остават предпазливи и инфлацията е потисната, като са необходими още доказателства, за да се определи дали китайската икономика се е стабилизирала", допълни той.

Азиатските борси продължават да реагират позитивно на тазседмичните силни бизнес проучвания в Китай, сигнализиращи за по-скорошно от очакваното стабилизиране на отслабващата китайска икономика, както и на информацията за по-нататъшен прогрес в търговските преговори между Пекин и Вашингтон.

Основният китайски фондов индекс Shanghai Composite нарасна в сряда с 1,24%, по-малкият китайски индекс Shenzhen Composite - с 0,82%, индексът Hang Seng - с 1,2%, японският Nikkei - с 0,97% и южнокорейският Kospi - с 1,2%.

Инвеститорски оптимизъм обхвана през последните дни и европейските пазари на акции, като в сряда общият европейски индекс Stoxx Europе 600 стартира с растеж от 0,7%, германският DAX - с над 1%, френският CAC40 - с 0,78% и италианският MIB - с 0,68%, задълбочавайки тяхното солидно и устойчиво възходящо движение от началото на седмицата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна