Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко забавяне на бизнес експанзията в сферата на услугите в САЩ през март

През март бизнес експанзията на компаниите извън промишления сектор на САЩ (на компаниите в сферата на услугите) се забави изненадващо рязко до 20-месечно дъно, показва проучване на Institute for Supply Management (ISM).

Индексът ISM, измерващ активността извън промишлеността, се понижи през март с цели 3,6 пункта до 56,1 пункта, докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за доста по-умерено понижение към 58 пункта. Въпреки че индексът остава в нивата на растеж (над важното ниво от 50 пункта) за 110-и пореден месец, това представлява най-слабата експанзия в непромишления сектор на САЩ от август 2017-а година насам в резултат на рязко забавяне на производството и на новите поръчки.

Индексът, измерващ новите поръчки, се понижи силно до 59,0 пункта от 65,2 пункта през февруари, като индексът на новите експортни поръчки спадна до 52,5 от 55,0 пункта.

Индексът ISM, оценяващ бизнес активността (производствения индекс) в непромишлената сфера, пък се срина с цели 7,3 пункта до 57,4 пункта, докато компонентата, отчитаща работната заетост в този важен за американската икономика сектор, нарасна слабо до 55,9 пункта от 55,2 пункта месец по-рано.

Повишение до 58,7 от 54,4 пункта бележи ценовият индекс в сферата на услугите, което е сигнал за засилване на инфлационния натиск във водещата световна икономика.

Секторът на услугите е ключов за растежа на водещата световна икономика, тъй като формира близо 80% от брутния вътрешен продукт на страната. В същото време трудовата заетост в сферата на услугите формира над 80% от общата заетост в частния сектор на САЩ.

Малко по-рано днес агенция IHS Markit представи резултати от аналогичното си проучване за САЩ, според което индексът PMI в сферата на услугите се понижи до най-ниско ниво от декември 2017-а година от 55,3 пункта спрямо 56,0 пункта през февруари и малко над предварителен индекс на ниво от 54,8 пункта.

Въпреки че активността в промишления сектор (според проучването на ISM за март от по-рано тази седмица) и в сферата на услугите продължават да бъдат относително високи, днешното влошаване на съответните ISM и PMI индекси за март е поредно доказателство за забавяне на растежа на водещата световна икономика в началото на 2019-а


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени