Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на германското индустриално производство през февруари

Индустриалното производство на Германия се повиши през февруари малко по-силно от очакваното благодарение на силен ръст в строителството с оглед на по-мекото зимно време и въпреки поредно понижение на промишленото производство, показват данни на официалната статистика Destatis.

Това е една от малкото позитивни новини за този важен сектор на водещата европейска икономика, който продължава да изпитва проблеми от търговските напрежения в глобален план и от неяснотата по отношение на процеса на Брекзит (излизането на Великобритания от ЕС),

Индустриалното производство нарасна през февруари с 0,7% след стагнация през януари (силна възходяща ревизия от предишна оценка на Destatis за спад с 0,8%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за малко по-умерено увеличение с 0,5 на сто.

Промишленото производство (изключвайки енергийния сектор и строителството от общото индустриално производство) обаче се понижи с 0,2% на месечна база, докато производството на промишлени стоки се сви с 1,6%, а енергийното производство - с 3,1 на сто.

В същото време строителството нарасна с цели 6,8% спрямо януари благодарение най-вече на по-мекото зимно време, а производството на капиталови стоки (на средства за производство) се повиши с 0,6%.

На годишна база индустриалното производство на Германия се сви през февруари с 0,4% след спад с 2,7% през януари (възходяща ревизия от понижение с 3,3%) и при очакванията на финансовите пазари след спад с 1,4%.

Днешните по-добри от очакваното данни обаче са факт, след като в четвъртък Destatis отчете изненадващо драматично понижение на германските промишлени поръчки през февруари, което предполага, че германският индустриален и промишлен сектор ще продължава да изпитва слабост и през следващите месеци.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна