Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ ще поиска от "Дойче банк" да набере нови средства преди сливането с "Комерцбанк"

Лога на "Дойче банк" и на "Комерцбанк"

Европейската централна банка ще поиска от "Дойче банк" (Deutsche Bank) да събере нови средства, преди да бъде дадена зелена светлина за сливането ѝ с "Комерцбанк" (Commerzbank), съобщава Ройтерс, цитирайки източник, запознат с въпроса.

Според този източник, от "Дойче банк" ще бъде поискано да разполага с финансов буфер, чийто размер все още не може да бъде определен, който да бъде използван в случай на проблеми, докато кредитната институция се интегрира с "Комерцбанк", ако в крайна сметка бъде договорено тяхното сливане.

Искането от страна на ЕЦБ може да усложни опитите за създаване на третата по големина банка в Европа от двете водещите германски институции, които продължават да изпитват трудности да се възстановят след финансовата криза.

Докато самата "Дойче банк" смята, че може би не е необходим допълнителен капитал, европейският банков регулатор в лицето на ЕЦБ изглежда притеснен относно американското ѝ инвестиционно поделение с оглед на възможността то да не успее да премине успешно банковите стрес-тестове през септември.

От ЕЦБ, "Дойче банк" и "Комерцбанк" оказват да коментират тази информация.

С оглед на факта, че остава доста време, преди евентуално да се стигне до някаква сделка, размерът на капиталовата дупка все още продължава да бъде неясен, но се очаква да достигне милиарди евро, посочва източникът на Ройтерс. За сливане на двете германски банки може би ще е необходим свеж капитал до 10 млрд. евро поради разходите за преструктуриране и факта, че може да има инвестиционни загуби, предизвикани от тяхното обединени.

На 17 март двете банки обявиха, че са в преговори за сливане и се очаква в рамките на следващите няколко дни предварително решение дали да продължат с процеса по сливането.

В четвъртък "Дойче банк" беше подложена на засилен натиск да продължи преговорите с "Комерцбанк" след информация, че италианската "УниКредит" (UniCredit) вероятно се явява като потенциален алтернативен кандидат за покупката на Commerzbank.

Потенциално сливане между "Дойче банк" и "Комерцбанк" се сблъска със силна съпротива и от страна на немските профсъюзи, които се страхуват от съкращения на работни места, както и съпротива от страна на някои големи инвеститори в Deutsche Bank.

Немските законодателите също така предупреждават финансовия министър на Германия, че ще блокират всеки опит за инвестиране на публични средства в обединението на двете големи банкови институции.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна