Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОИСР: САЩ ще ескалират търговското напрежение с ЕС, след като постигнат сделка с Китай

Съединените щати ще ескалират търговското напрежение с Европейския съюз, след като постигнат търговско споразумение с Китай, заяви в петък главният икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Лорънс Буун пред телевизия CNBC.

Според нея бъдещите търговски преговори между ЕС и САЩ ще бъде трудно дори да бъдат стартирани по взаимно съгласие, тъй като двете страни фундаментално се различават по отношение на селскостопанските бариери.

"Европа е напълно убедена, че преговорите трябва да изключват селскостопански продукти, а САЩ са абсолютно убедени, че първоначалното споразумение (между Доналд Тръмп и шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер) включва и селскостопански продукти", отбеляза г-жа Буун.

Тя също така заяви, че опасенията за търговията между Вашингтон и Пекин най-вероятно ще продължат дори след постигането на официална сделка, тъй като Лорънс Буун не очаква от двете страни да постигнат дългосрочно споразумение по чувствителни въпроси като кражбата на интелектуална собственост или принудителния трансфер на технологии.

Главният икономист на ОИСР също така прецени, че сегашното отклонение от многостранната търговска система създава "масивна" доза несигурност, която за години ще овладее глобалната икономика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна