Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП призова за допълнителни санкции срещу режима на Николас Мадуро във Венецуела

Хиляди хора излязоха на протест по улиците на Каракас, за да поискат хуманиратната помощ, блокирана на границата с Колумбия.
Снимка: БТА


Броят на венецуелците, които напускат страната си, продължава да расте и може да достигне до пет милиона души, ако кризата продължи, казва еврокомисарят по международно сътрудничество и развитие Невен Мимица. Заради икономическата криза, недостигът на храна и лекарства, близо три милиона души са напуснали Венецуела през последните години. Проблемите се усложняват и от политическата криза между президента социалист Николас Мадуро и лидера на опозицията Хуан Гуайдо, който се обяви за легитимен държавен глава на Венецуела и беше признат от десетки държави в цял свят. Властите в Каракас му забраниха да заема изборни длъжности през следващите 15 години и му отнеха депутатския имунитет. Преди два дни Гуайдо обяви начало на „Операция свобода“ срещу Мадуро и призова поддръжниците си да продължат с протестите срещу недостига на вода и спирането на тока.  
Естебан Гонзалес Понс, депутат от Европейската народна партия, призова за още санкциите към режима на Николас Мадуро:
Какво ще се случи, ако спре токът? След 20 часа ще имаме проблеми с водата. След два дни - ще загинат бебетата в кувьози, а след петия ден - хората, които имат нужда от диализа. Това е огромна катастрофа и точно това се случва във Венецуела. Над 100 часа без електричество. Николас Мадуро се превърна в метафора на смъртта в страната си. Той не може да реши проблемите, които сам създаде.
За повече санкции настоява и Хавиер Нарт, депутат от Алианса на либералите и демократите:
Чрез Мадуро бедността засегна 86 процента от населението. Минималната заплата във Венецуела е 6 долара на месец. В страната живеят 168 от най-корумпираните хора в света, което е типично за страни като Сирия, Сомалия и Афганистан, в които се води война. Защото Мадуро е във война срещу собствения си народ. А да се говори за правосъдие във Венецуела е пълен абсурд.
Хауреги Атондо от групата на социалистите и демократите предупреждава за опасност от вътрешен конфликт във Венецуела:  
Това може да доведе до сгромолясване на управлението, без никакво решение. Европейският съюз трябва да търси демократичен изход от кризата чрез преговори с правителството и опозицията.
Кризата не може да бъде решена с насилие, подчертава  еврокомисарят Невен Мимица:
Много е важно да използваме всички инструменти, за да окуражим демократичното и мирно решение за Венецуела, което да бъде постигнато чрез свободни президентски избори. Важно е да избегнем нарастване на напрежението в страната. Междувременно трябва да се обърне внимание на нуждите на населението, защото те не могат да изчакат решението на политическата криза. В страната трябва да влезе хуманитарна помощ и да достигне безпрепятствено до всички нуждаещи се. През последните две години Европейският съюз е отпуснал над 67 милиона евро за хуманитарна помощ и помощ за развитие. Готови сме да я увеличим.
Европейският парламент гласува втора за тази година резолюция за Венецуела, с която осъди продължаващото насилие в страната и призова за допълнителни санкции срещу Николас Мадуро.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна