Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен спад на германския внос и износ през февруари

Германският износ и внос се понижиха изненадващо силно през февруари, което е пореден знак, че водещата европейска икономика продължава да изпитва проблеми в началото на настоящата година след рязкото забавяне на растежа през втората половина на 2018-а година, показват данни на федералната статистика Destatis.

Общият износ на стоките, произведени в Германия, се сви през февруари с 1,3% спрямо януари, когато нарасна скромно с 0,1% (най-рязко понижение от 12 месеца насам), при прогноза за понижение с 0,5%, а вносът се понижи с 1,6% след растеж с 1,4% в началото на годината и при очаквания за понижение с 0,6 на сто.

По-рязкото свиване на вноса от износа доведе до нарастване на търговския излишък на Германия на некоригирана база до 17,9 млрд. евро от 14,5 млрд. евро през януари и очаквания за позитивен търговски баланс в размер на 16,0 млрд. евро.

На сезонно-коригирана база германският търговски излишък нарасна през февруари до 18,7 млрд. евро от 18,6 млрд. евро в началото на годината.

Спрямо година по-рано износът през февруари нарасна с 3,9% до 108,8 млрд. евро, докато вносът се повиши с 5,1% до 90,9 млрд. евро, като износът към останалите страни-членки на ЕС се увеличи с 3,8% до 65,7 млрд. евро, а вносът от тези страни нарасна с 6,7% до 53,2 млрд. евро. Германският експорт на стоки към останалия свят (извън ЕС) се повиши с 4,1% на годишна база до 43,1 млрд. евро, а вносът от тези държави нарасна с 3,0% до 37,7 млрд. евро.

Намаляването на вноса на месечна база е сигнал за слабост на вътрешното търсене (потребление) в Германия, докато свиването на износа е поредно доказателство, че най-голямата европейска икономика продължава да страна от международното търговско напрежение, тревогите около процеса на Брекзит и забавящия се китайски икономически растеж.

Днешните данни на Destatis предполагат, че водещата европейска икономика вероятно ще отбележи незначителен растеж през първото тримесечие на настоящата година, след като в края на 2018-а година успя да избегне на косъм опасността от навлизане в техническа рецесия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени