Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьори „богове“ изгряват в изложба

Снежина Петрова е Медея, а Владо Пенев – Креон в мащабен проект на СГХГ

Любими български актьори са богове и герои в уникална изложба с фотографии, видеа, рисунки и макети. Снежина Петрова позира като чудовищната Медея, а Владо Пенев като владетеля Креон пред майстора на обектива Павел Червенков.

Койна Русева, Станка Калчева, Петър Дочев, Ася Иванова, Ивайло Драгиев и Георги Гоцин също се превръщат в персонажи от древногръцката митология.

Портретите, придружени с текстове от Еврипид, са част от проекта „Терен Медея“, който ще бъде представен на 17 април от 18.00 часа в Софийската градска художествена галерия (СГХГ). 

Мащабната изложба показва всички етапи от реализацията и надграждането на театралния и социален проект „Медея“, част от артистичната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Основен акцент в него е едноименното театрално представление на режисьорката Десислава Шпатова, представящо трагичния конфликт между митологичните Майка и Баща Медея и Язон. Официалната премиера на спектакъла ще бъде в Античния театър в Пловдив на 28 юни.

Освен известните актьори, в представлението участват деца от различните етнически общности в Града под тепетата и студенти от НБУ.

В рамките на проекта „Медея“ децата създават рисунки, които разказват за основния конфликт между майката и бащата, и изработват макети. Всички техни произведения ще бъдат представени на изложбата в СГХГ, заедно с документални снимки, предмети, видеа и звуци от обученията им в психодраматични работилници и художествени ателиета. 

Изложбата ще продължи до 22 април. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна