Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайска лизингова компания преустанови поръчките за самолети Boeing 737 MAX

Китайската лизингова компания China Aircraft Leasing Group Holdings е спряла поръчката си за 100 самолета на "Боинг" от модела 737 MAX, докато не бъде уверена в безопасността им, съобщи в понеделник изданието South China Morning Post.

През юни 2017-a година китайската лизингова компания поръча 50 самолета от този модел на "Боинг", като през декември същата година тя увеличи поръчката с 25 самолета с възможност за още 25 като част от плановете си за разширяване на флотилията. Първият самолет трябваше да бъде доставен първоначално през третото тримесечие на настоящата година. Председателят на компанията Чен Шуан обаче заяви в понеделник, че поръчката е била спряна, както и плащането на договорените вноски. Той не уточни сумата на удържаното плащане, но трябва да се има предвид, че поръчката за първите 50 самолета е оценена на почти 6 млрд. долара.

Самолетите 737 MAX продължават да бъде приземени принудително по целия свят след фаталната катастрофа през март на този модел на въздухоплавателната компания Ethiopian Airlines при която загинаха всичките 157 души на борда. Предварителният доклад, който наскоро бе представен от Министерството на транспорта на Етиопия, обвинява системите за контрол на 737 Max за тази катастрофата.

През миналата седмица от "Боинг" посочиха, че за открили и втори, макар и "незначителен" софтуерен проблем в самолетите си 737 MAX, но той не е свързан със “Системата за усилване на маневрените характеристики” (MCAS), която се предполага, че е причина за смъртоносните катастрофи на двата самолета 737 MAX 8 на компаниите Ethiopian Airlines и Lion Air.

В края на предходната седмица американският самолетостроителен гигант също така обяви, че до средата на април ще намали "временно" ежемесечното производство на самолети 737 Max от 52 на 42 броя с оглед на продължаващото спиране на доставките на този модел.

Всички това провокира солиден спад на акциите на Boeing Co. с близо 4,5% на извънборсовата търговия на Уолстрийт, което допринася за понижение с около 100 пункта (с 0,4%) на фючърсите на фондовия индекс DJIA малко преди старта на американската търговия в понеделник.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени