Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на промишлените поръчки в САЩ през февруари за четвърти от последните пет месеца

През февруари поръчките за промишлено произведени стоки в САЩ се понижиха очаквано за четвърти от последните пет месеца, което е нов знак за продължаващо забавяне на промишлената активност и в началото на настоящата година.

Новите промишлени поръчки се свиха през февруари с 0,5% след стагнация през януари (низходяща ревизия от слабо повишение с 0,1%), показват данни на Търговския департамент на САЩ, потвърждавайки осредните прогнози на финансовите пазари.

Поръчките за промишлено произведени стоки, без тези за транспортно оборудване, обаче се повишиха с 0,3% след три поредни месеца на спад, докато поръчките за промишлени стоки, изключвайки тези за отбраната се понижиха с 0,6 на сто.

В същото време Търговският департамент остави неревизирани данните за поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба, като през февруари те се понижиха с цели 1,6%.

Данните за поръчките за промишлено произведени стоки без тези за отбраната и въздухоплаването също отбелязаха неревизирано понижение с  с 0,1% след солиден растеж с 0,9% през януари (най-силно повишение от юли 2018-а насам) и след като в края на миналата година те се понижиха с 0,9 на сто. Именно тази категория данни се следи като ключов барометър за бизнес инвестициите в САЩ, тъй като тя е мерило за разходите на фирмите за оборудване и софтуер. Понижаването на този тип поръчки през февруари е сякаш предпоставка за отслабване на бизнес инвестициите в следващите месеци след силното начало на годината и след като американските компании ограничиха инвестициите си към края на миналата година, тъй като повишаващите се тогава лихви и търговската война с Китай навредиха на веригите за доставки и на бизнес планирането.

Днешните данни сякаш потвърждават сигналите за известно по-нататъшно забавяне на растежа на икономиката на САЩ, въпреки че прогнозите на финансовите пазари за БВП през първото тримесечие на годината варират в голям диапазон - между повишение с едва 1,2% до растеж с 2,1% на годишна база след експанзия с 2,2% в края на 2018-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна