Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на промишленото производство и строителството при слабо свиване на търговията на дребно през февруари

Снимка: БГНЕС

Проучване на Националния статистически институт (НСИ) отчита добри нараствания на промишленото производство и в сектор "Строителство" за втори пореден месец от началото на годината при поредно слабо свиване в търговията на дребно. Това сякаш е знак за известно ускоряване на икономическата експанзия в България в началото на настоящата година след по-слабия растеж, регистриран през втората половина на 2018-а година.

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, се повиши през февруари с 1,5% спрямо януари, когато беше отчетен ръст от 3,6%. На годишна база календарно изгладеният индекс на промишленото производство се повишава с цели 6,6% след растеж с 2,6% в началото на годината.

През февруари увеличение с 1,9% спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост, а намаление с 4,4% в добивната промишленост и с 1,4% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.

В същото време индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" нараства през февруари с 1,5% спрямо янаури, когато се повиши с 2,8%, като продукцията от гражданското и инженерното строителство се увеличава с едва 0,3%, докато при сградното строителство – с 2,4 на сто.

На годишна база растежът на строителната продукция през февруари се ускори до цели 9,2% от 1,3% през януари в резултат най-вече на скок с 13,3% при сградното строителство, докато при гражданското и инженерното строителство се регистрира повишение с 3,5 на сто.

НСИ представи и своя последен доклад за търговията на дребно през втория месец на 2019 година. През февруари оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети по съпоставими цени, се сви с 0,6% след понижение с 0,4% през януари и с 0,5% през псоелдния месец на 2018-а година.

На годишна база търговския оборот се понижи с 0,1% след растеж с 3,2% през януари.

Взето заедно данни за първите два месеца на настоящата година предполагат, че икономическата експанзия през първото тримесечие може да се подобри спрямо последното тримесечие на 2018-а година, когато БВП на България нарасна на тримесечна база с 0,8% и на годишна база с 3,2%.

В края на март НСИ пък представи проучване, показващо стабилизация на стопанската конюнктура през третия месец на годината, като се наблюдава подобрение единствено в търговията на дребно при влошаване на бизнес климата в промишления сектор и стабилизация в сферата на услугите и при търговията на дребно. Това проучване на НСИ обаче се разминава съществено с аналогично проучване на Европейската комисия, според което общата икономическа активност в България се сви през март до четиригодишно дъно в резултат на драматично влошаване на промишлената активност, както и на активността в строителството и в сферата на услугите при подобрение единствено в търговията на дребно.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна