Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индия се готви за парламентарни избори

2
Нарендра Моди
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индия започва мегаизбори в четвъртък, на които премиерът националист Нарендра Моди от Бхаратия джаната (Индийска народна партия) се бори за втори мандат срещу Рахул Ганди - лидер на опозиционния Индийски национален конгрес и част от династията Неру-Ганди, предаде АФП.

Син на каста продавачи на чай, Моди е в силна позиция след краткия конфликт с Пакистан през февруари, но е уязвим заради икономиката и преизбирането му зависи от няколко ключови региона.

Около 900 млн. индийци могат да гласуват от 11 април до 19 май от заснежените върхове на Кашмир до тропическите Андамански острови, като няколко дни след края на вота резултатите трябва да бъдат огласени.

„Фестивалът на демокрацията“, както го нарича Моди, е в седем фази, в които хиляди партии и кандидати се състезават за 543 места в долната камара на парламента в страната с население от 1,3 млрд. души.

Около 1,1 млн. машини за електонно гласуване са транспортирани през джунгли и планини, включително до селце край границата с Китай със само един жител, както и за мъж, живеещ сам в резерват за тигри.

Моди (68 г.) и неговата индуистка националистическа партия поеха властта през 2014 г. - първата политическа сила с абсолютно мнозинство след Раджив Ганди през 1984 г.

Но някои от обещанията му не се осъществяват, в частност в отдалечени райони, в които суша, ниски цени и лихвари накараха хиляди фермери да се самоубият през последните години. 

Рахул Ганди (48 г.), който се надява да стане поредния премиер от своята династия с помощта на сестра си Приянка, обвинява Моди в предизвикването на „национална катастрофа“. Негов прадядо е Джавахарлал Неру - първият министър-председател на Индия.

Проучванията, на които не може да се разчита особено, показват, че Моди ще остане на власт. Това зависи от победа в няколко щата, включително най-многолюдният - Утар Прадеш. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени