Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ намали прогнозата си за растежа на световната икономика през 2019 до 3,3 на сто

Международният валутен фонд понижи прогнозите за растежа на световната икономика за трети път в рамките на последните шест месеца, но в същото време разчита на известно подобряване на икономическата активност към края на годината.

Глобалният икономически растеж отбеляза по-слабо от очакваното начало през 2019-а година, като почти цялата световна икономика изпитва трудности, според представените във вторник нови прогнози на Международния валутен фонд.

В своя пролетен доклад "Световни икономически перспективи" МВФ вече прогнозира растеж на глобалната икономика от едва 3,3% през тази година, което е под заложената в януарския доклад  прогноза за експанзия от 3,5 на сто и под оценката за растеж с 3,7%, направена през миналия октомври.

Спадът се усеща навсякъде, като се вижда влошаване на перспективите във всички водещи развити икономики, включително САЩ, и при повечето големи развиващите се икономики. Обяснявайки занижените очаквания, МВФ посочи средата на "засилено търговско напрежение и повишаване на тарифите между Съединените щати и Китай, спада на бизнес доверието, затягане на финансовите условия и по-голяма политическа несигурност в редица икономики".

За 2020-а година обаче продължава да се очаква глобален растеж от 3,6%, тъй като според МВФ, вървящото натрупване на политически стимулиращи мерки в Китай, подобренията на световните финансови пазари, отслабването на някои временни проблеми в еврозоната и стабилизирането на стресираните нововъзникващи пазари като Аржентина и Турция би трябвало да доведат до ускоряване на растежа през втората половина на настоящата година.

Според базираната във Вашингтон важна международна институция, това трябва да компенсира очакваното забавяне на напредналите икономики, дължащо се отчасти на отслабващия позитивен ефект от увеличените разходите в САЩ и от намалените данъци. МВФ вижда повишение на БВП на САЩ с 2,3% през тази и с 1,9% през следващата година спрямо януарска оценка за експанзия съответно с 2,5% и с 1,8%.

По отношение на Китай фондът предвижда икономически растеж от 6,3% през настоящата година (над януарската прогноза за 6,2%) и от 6,1% през 2020-а година.

Световната търговия, която нарастваше с около 5% през последните години, се увеличи с 3,8% през 2018-а и се очаква да нарасне с 3,4% през 2019-а година след януарска прогноза за повишение с 4,0%. Търговските напрежения и свързаното с тях забавяне на международната търговия не са единствените фактор, който влияе върху икономическия растеж по света, посочи МВФ.

В частта му за Европа, докладът на базирания във Вашингтон фонда отчита намаляващите потребителски и бизнес нагласи, както и трудностите, породени от политическата несигурност в Италия и Обединеното кралство  и протестите във Франция, които доведоха до спиране на икономическия растеж. С оглед на всичко това МВФ намали прогнозите си за растежа на БВП на Германия до 0,8% от 1,3% през януари, на Франция - до 1,3% от 1,5% и на Италия до едва 0,1% от 0,6%, като за цялата еврозона се очаква икономическа експанзия с 1,3% вместо с 1,6%, според предишния доклад от началото на годината.

Британската икономика пък се очаква да отбележи растеж от 1,2% през 2019-а година вместо от 1,5%, според януарската прогноза на МВФ.

МВФ също така посочи, че рисковете пред новите прогнози са в посока надолу (за още по-сериозно от очакваното забавяне на икономическия растеж), визирайки евентуална по-нататъшна ескалация на търговските напрежения, възможността за рязко влошаване на пазарните нагласи (с оглед например на процеса на Брекзит или фискалната несигурност в Италия) или бърза промяна на начина, по който финансовите пазари възприемат лихвената политика на Федералния резерв.

Таблица със пролетните прогнози на МВФ и тяхната промяна спрямо есенните и зимните прогнози

Снимка


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!