Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ройлс-Ройс" се съгласи на европейска инспекция на проблемните самолетни двигатели Trent 1000 TEN

Самолетен двигател Trent 1000 TEN на компанията Rolls-Royce
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията "Ролс-Ройс" (Rolls-Royce Holdings) заяви в сряда, че се е съгласила с режим на инспекция от страна на европейските регулатори, които искат да потвърдят състоянието на нейните самолетни двигатели Trent 1000 TEN през следващите няколко месеца, съобщава агенция MarketWatch.

Британският производител на самолетни двигатели посочи, че това е част от работата му по отношение на въпросите, свързани с двигателите Trent 1000 TEN - най-новата версия двигатели на компанията, използвана в самолетите на "Боинг" (Boeing Co.) от модела 787-10 Dreamliners, при която беше установено по-рано от очакваното изхабяване на турбинните перки.

На малък брой от тези двигатели трябваше да се сменят перките на турбините по-рано от предвиденото, посочиха от "Ролс-Ройс". Компанията също така заяви, че е съгласувала с Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз план за инспектиране на оставащите складови наличности на този модел самолетни двигатели.

По-рано този месец Сингапурските авиолинии (Sinagapore Airlines Ltd.) обявиха, че е трябвало да приземят принудително два самолета от модела Boeing 787-10 Dreamliners заради прекомерното износване на компоненти на техните двигатели, произведени от компанията "Ролс-Ройс" (Rolls-Royce Holdings PLC).

Двигателите Trent 1000 TEN на "Ролс-Ройс" са в експлоатация от ноември 2017-а година и в момента се използват повече от 180 от тях в различни самолети, съобщиха от компанията и добавиха, че се планира да започне внедряването на усъвършенствани турбинни перки в този модел двигатели в началото на 2020-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна