Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС и Китай се ангажираха да засилят сътрудничеството между двете водещи икономики

Среща на върха ЕС-Китай с участието на Жан-Клод Юнкер, Ли Къцян и Доналд Туск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз и Китай поеха ангажимент да "задълбочат партньорството си за мир, икономически растеж, реформи и цивилизация", според съвместно изявление на китайския премиер Ли Къцян, на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, публикувано след края на проведената във вторник среща на върха ЕС-Китай в Брюксел.

"ЕС вярва на Китай и ние вярваме в нашето партньорство. Готови сме да работим заедно и да бъдем по-амбициозни в защита на нашите интереси и ценности", заяви Жан-Клод Юнкер.

По-рано през вчерашния ден китайският премиер подчерта важността на ускоряването на преговорите относно всеобхватното инвестиционно споразумение между ЕС и Китай през 2020-а година.

На срещата на върха в Брюксел бяха постигнати договорености, включващи и декларация, че Китай ще се движи по-бързо, за да се присъедини към споразумението на Световната търговска организация относно държавните субсидии, като и двете страни ще работят по въпросите на интелектуалната собственост и устойчивостта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна