Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открит летателен ден ще се проведе на летище Долна Митрополия

Лични вещи на първия български космонавт Георги Иванов
Снимка: Латинка Светозарова

В Международния ден на авиацията и космонавтиката 12-и април на летище Долна Митрополия ще се проведе Открит летателен ден. Проявите са посветени и на 40 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов. 

В наземните атракции тази година са включени и специализирани средства за противовъздушна отбрана. Транспортно-зарядна машина, теглови макети на ракети и верижна машина. Ще бъдат изложени и различни видове леко стрелково оръжие, височинно оборудване и летателни костюми. Малчуганите ще имат възможност да седнат в кабината на някои от изложените самолети.

В небето над Долна Митрополия своето майсторство в пилотажа ще покажат летци от авиобазата. Врати отваря и Музеят на авиацията. Днешният отворен ден е посветен и на 40 г. от полета на българския космонавт Георги Иванов - възпитаник на училището. Полковник доц. Мануш Христов -  преподавател във факултет авиационен: "Съхранява се летателната книжка на Георги Иванов на космонавта. Негови тетрадки като курсант и като инструктор. Има какво да се покаже, има с какво да се гордее музейната експозиция на Военновъзушна учебна база "Георги Бенковски".   

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна