Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смесен финансов отчет на Bank of America за началото на годината

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Печалбата на Bank of America нарасна с 13% през първото тримесечие на годината, но при изненадващо понижение на приходите на голямата американска банка.

Нетната печалба се увеличи до 7,3 млрд. долара, или $0,70 за акция, спрямо 6,9 млрд. долара, или $0,62 за акция точно преди година, докато осреднените прогнози на финансовите пазари бяха за по-скромно повишение на печалбата до $0,66 за акция.

Нетна печалба от лихвените плащания нарасна с 10% до 629 млн. долара благодарение на по-високите лихвени нива и растежа на депозитите и на заемите.

В същото време обаче проходите на Bank of America се свиха с 0,3% до 23,0 млрд. долара от 23,07 млрд. долара преди година и очаквания за тяхно повишение до 23,2 млрд. долара. Приходите от търговия спаднаха през първото тримесечие със 17% до 3,5 млрд. долара, като приходите от търговия с акции се свиха с цели 22% до 1,2 млрд. долара.

"Станахме свидетели на предизвикателна среда на капиталовите пазари, но нашият екип и платформа за търговия бяха оптимизирани да обслужват клиентите ни и да генерират стабилни приходи при редица пазарни условия с течение на времето", заяви главният изпълнителен директор на банката Браян Мойнихан. "Ние съкратихме разходите с четири процента спрямо първото тримесечие на 2018 г., което допринесе за седемнадесето пореден тримесечие на положителния оперативен ливъридж".

След смесените финансови резултати акциите на Bank of America се поижават с 1,5% спрямо тяхното вчерашното ниво на затваряне, когато те се понижиха с малко над 1%.

Bank of America също така обяви, че през първото тримесечие на годината е изкупила обратно собствени акции за 6,3 млрд. долара спрямо аналогични покупки за 5,2 млрд. долара през предишното тримесечие.

От банката не уточниха детайли на какви цени са били осъществени тези покупки, но трябва да се има предвид, че през първото тримесечие акциите на BofA поскъпнаха с 12%, докато осреднена цена беше около $28,25за акция. Търговията в понеделник приключи на ниво от $29,84 за една акция.

По време на последното тримесечие на 2018-а година акциите на Bank of America се сринаха с 16,4%, като банката заяви, че по това време е закупила свои 194 391 акции на средна цена около $26,92

Акциите на друг две големи американски компании - UnitedHealth Group Inc. и Johnson & Johnson обаче поскъпват с между 1,7% и 1,9% на извънборсовата търговия, след като те представих по-добри от очакваното данни за печалбите и приходите през първото тримесечие.

Това допринася за възходящото движение и на трите основни американски фондови фючърси преди старта на търговията на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA се повишават с близо 130 пункта (с 0,5%), на S&P500 - с 0,3% и на Nasdaq100 - с 0,4%, след като и трите индекса приключиха търговия на Уолстрийт в понеделник с доста скромни понижения с около 0,1%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна