Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявиха филмите, които ще се състезават за "Златна палма" в Кан

Организаторите на тазгодишния 72-ри международен филмов фестивал в Кан обявиха филмите, които ще се състезават за "Златна палма". Този път председател на журито ще бъде мексиканският режисьор Алехандро Гонзалес Иняриту, съобщи БГНЕС.

Фестивалът тази година ще отдаде почит на наскоро починалата режисьорка Агнес Варда, като постави нейния лик на главния плакат на събитието.

Церемонията ще открие филмът за зомбита „The Dead Don’t Die” на американския независим режисьор Джим Джармуш, който през 1984 г. получи "Златна палма".

Биографичният филм за Елтън Джон - "Rocketman" също ще бъде показан на фестивала.

Наградата миналата година спечели филмът " Manbiki kazoku" на японския режисьор Хироказу Кореда.

Режисьорите ветерани Кен Лоуч и Терънс Малик оглавяват поредицата от филми за фестивала в Кан, който стартира следващия месец, съобщи директорът му Тиери Фремо.

Но голямата новина е, че все още в програмата не е включен дългоочакваният " "Once Upon a Time in Hollywood" на Куентин Тарантино с участието на Брад Пит и Леонардо ди Каприо.

Фремо намекна, че режисьорът все още може да го направи, казвайки: "Можем да се надяваме, че някои филми могат ще се присъединят към нас преди 14 май", когато започва фестивалът.

82-годишният Кен Лоуч, който спечели голямата награда на фестивала през 2016 г. с "I, Daniel Blake" – за който след това той каза, че е неговият последен филм – се завръща със "Sorry We Missed You".

Терънс Малик ще застъпи с премиера на своята история от Втората световна война "A Hidden Life".

Най-големият световен филмов фестивал в Кан се възприема като "Олимпиада на киното".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна