Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нисан" ще свие рязко годишното си производството с цели 15%

Японската автомобилна компания обаче опроверга информацията на агенция Nikkei

Акциите на "Нисан Мотор" (Nissan Motor Co.) се понижиха с 2,24% по време на петъчната търговията на борсата във Токио след информация, че японската автомобилна компания ще сви производството си в световен план с цели 15% през текущата фискална година, която стартира на 1-ви април.

Агенция Nikkei съобщи, че големият японски производител на автомобили се е отказал от агресивния план за разширяване на своя бизнес, който план беше подкрепен от бившия председател на Nissan - Карлос Гон, и ще произвежда около 4,6 милиона автомобила през настоящата фискална година, която приключва на 31-ви март 2020-а година. Това ще представлява най-слабото производството от двете години насам.

По-рано тази година компанията "Нисан" намали прогнозата си за оперативната печалба.

Карлос Гон пък беше отстранен от ръководната си длъжност в японската автомобилна компания през миналия ноември и в момента отново се намира в затвора в Токио по обвинения в финансови нарушения и измами.

С оглед на скандал около Карлос Гон акциите на Nissan Motor Nissan се понижиха с близо 6% през последните шест месеца в сравнение с японския фондов индекс Nikkei 225, който отслабна през същия период с 2%.

Междувременно от "Нисан" опровергаха информацията за планирано съкращаване на производството с 15%. Според автомобилната компания информацията на агенция Nikkei е напълно погрешна и във връзка с това Nissan е отправила силно възражение срещу японската агенция.

Компанията също така посочи, че на 14-ти май ще представи производствения си план за текущата фискална година, като в същото време ще обяви и финансовите си резултати за предходната година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени