Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Facebook призна, че инцидент с вътрешната сигурност е засегнал "милиони" потребителски пароли на Instagram

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Фейсбук" (Facebook Inc.) обяви, че инцидент със сигурността, който е изложил на вътрешен риск редица пароли на "Инстаграм" (Instagram), е бил значително по-лош от първоначалните очаквания.

След като през март от компанията обявиха, че преглед за сигурността е установил, че "десетки хиляди" пароли на потребителите на Instagram са били неправилно съхранявани под формата на обикновен и лесно достъпен текстoв файл, вицепрезидентът на Facebook Педро Канахуати, отговарящ за сигурността и неприкосновеността на личните данни, заяви в четвъртък вечерта, че според последни оценки са били засегнати "милиони" от потребителите на Instagram, съобщава агенция MarketWatch.

"Ще уведомим всички тези потребители, както направихме и с другите", написа в блог пост Педро Канахуати. "Нашето разследване обаче установи, че тези съхранявани пароли не са били обект на вътрешна злоупотреба или неправилно достъпни".

Агенция MarketWatch отбеляза, че обикновено паролите на Facebook и на Instagram се маскират на вътрешните сървъри на компанията, така че дори служителите на водещата световна социална интернет медия да не могат да ги виждат. През март "Фейсбук" обаче обяви, че изложените на риск пароли са били съхранявани в текстови дневници, достъпни за някои вътрешни инженери и разработчици на компанията, и че проблемът в последствие е бил отстранен.

В четвъртък "Фейсбук" не посочи конкретно колко милиони потребители на Instagram са били засегнати, като само отбеляза, че тази допълнителна информация е била открита "едва наскоро".

"Това е въпрос, който вече е широко разпространен, но нека сме ясни, че наскоро научихме, че по този начин са били съхранявани доста повече пароли. Няма обаче доказателства за злоупотреба с тези пароли", заяви говорител на Facebook посредством имейл.

В първоначалното съобщение от март на "Фейсбук" също така беше посочено, че въпросът с паролите е засегнал и "стотици милиони потребители на Facebook Lite", както и "десетки милиони други потребители на Facebook" и че тези потребители също ще бъдат уведомени за инцидента със сигурността на личните им данни.

Проблемът с паролите е последният в поредица от инциденти, свързани с неприкосновеността на личните данни, които през последните няколко години тормозят Facebook и най-вече огромният скандал с компанията Cambridge Analytica, при който личните данни на 87 милиона потребители бях използвани без тяхното съгласие.

Въпреки серията лоши новини акциите на Facebook не пострадаха през последните месеци. Дори напротив, те приключиха вчерашната търговия на Уолстрий със слабо повишение от 0,16% и поскъпнаха с цели 36% от началото на годината, като в същото време широкият фондов индекс S&P500 се повиши с 16%.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от