Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на приходите на "Хуавей" с 39% до 27 млрд. долара през първото тримесечие

Снимка: БТА

Печалбата на "Хуавей" (Huawei Technologies Co.) се повиши "скромно" с около 8% през първото тримесечие на годината, но в същото време приходите скочиха с цели 39% до близо 27 млрд. долара, тъй като китайският технологичен гигант направи по-нататъшен пробив на пазара за безжична мобилна технология от пето поколение (5G) въпреки оказвания от САЩ и неговите съюзници сериозен натиск, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Според отчет на китайската компания приходите ѝ през първото тримесечие са се повишили с 39% до 179,7 млрд. юана (около 26,81 млрд. щатски долара), като "Хуавей" подчерта, че е успяла да подпише 40 търговски контракта за предоставяне на устройства за 5G мрежи и вече е доставила над 70 хиляди базови станции за безжични мрежи от пето поколение и очаква да достави общо 100 000 до месец май.

"Хуавей" е най-големият световен производител на телекомуникационно оборудване и се очертава като доминиращ доставчик на технологии за свръхбързите 5G мрежи, чието внедряване на много пазари започна през настоящата година.

Въпреки че Huawei Technologies се води частна, базираната в Шенжен компания публикува подробен одитиран финансов отчет всяка година. Неодитираните данни, публикувани в понеделник, обаче са първите по рода си тримесечни актуални данни на "Хуавей", които не включват конкретни цифри за нетната печалба или подробни резултати за отделните й бизнес сектори.

Днешните макар и ограничени финансови резултати идват в момент, когато Вашингтон засили кампания срещу "Хуавей", твърдейки, че нейното оборудване може да бъде използвано за шпионаж и настоявайки американските съюзници да го забранят при изграждането на мобилни 5G мрежи на тяхната територия.

"Хуавей" многократно отхвърли тези твърдения и стартира безпрецедентна медийна кампания, като отвори централата си за журналисти и предостави на разположение на медиите своя основател Жън Чжънфей.

Технологичният гигант също така заяви в понеделник, че е продал 59 милиона смартфона през първото тримесечие на годината. Той не предостави сравнителни данни спрямо година по-рано, но според компанията Strategy Analytics за маркетингови проучвания "Хуавей" e доставил 39,3 милиона смартфона през първото тримесечие на 2018 година.

"Хуавей" се подготвя да пусне на пазара в скоро време и своя модел сгъваем смартфон Mate X на стойност $ 2600, за да се конкурира със сгъваемия мобилен телефон Galaxy Fold на южнокорейския гигант Samsung Electronics Co., въпреки че смартфоните на китайската компания не са достъпни за потребителите в САЩ с оглед на забраната, наложена от американските власти.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна