Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом: САЩ прекратяват изключенията на санкциите върху вноса на ирански петрол

Президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да не предоставя от началото на месец май повече изключения, които да позволяват на някои вносители да купуват ирански петрол, без те да се окажат изправени пред заплахата от американски санкции, се посочва в официално изявление на Белия дом в понеделник.

Решението има за цел да сведе до нула износа на петрол от Иран, лишавайки по този начин иранският режим от  най-значимия източник на приходи, допълни Белият дом.

Според същото изявление "Съединените щати, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства се споразумяха да предприемат своевременни действия, за да гарантират, че ще бъде посрещнато търсенето в световен мащаб, след като от пазара бъде отстранен целия износ на ирански петрол".

През миналия ноември САЩ възобновиха санкциите върху износа на петрол от Техеран, след като президентът Тръмп едностранно се оттегли от ядреното споразумение през 2015-а година между Иран и шестте световни сили. Тогава обаче властите във Вашингтон освободиха от тези санкции за срок от половин година (180 дни) осем основни купувачи на ирански петрол - Китай, Индия, Япония, Южна Корея, Тайван, Турция, Италия и Гърция, позволявайки им продължават да купуват ограничени количества в рамките на следващите шест месеца.

Коментирайки решението, Държавният секретар Майк Помпео посочи, че САЩ обсъждат с другите държави алтернативни източници на доставки и как да им помогнат, за да превъзмогнат досегашната зависимост от ирански петрол.

Майк Помпео също така подчерта, че САЩ повече няма да предоставят гратисен период, след като на 1-ви май изтече срока на валидните досега изключения.

Държавният секретар заяви, че Вашингтон ще продължава да оказва максимален натиск спрямо Иран толкова дълго, колкото е необходимо, за да постигне целите си и ще бъде готов да отговори на всяко действие на Техеран, за да защити американските интереси.

"Ако иранците атакуват, ще реагираме", заяви Помпео. "Ако американците бъдат атакувани, ще реагираме по сериозен начин", добави той. Той също така настоя, че Съединените щати не подкрепят никоя конкретна група, а по-скоро работят в интерес на иранския народ.

Според Помпео САЩ ще бъдат готови да предоговорят ядрената сделка с Техеран, едва след като Иран стане "нормална държава" и отговори на исканията на Вашингтон, които включват спиране на стремежа към ядрени оръжия и разпространението на балистични ракети. Ако тези условия не бъдат изпълнени, САЩ ще продължават кампанията си за максимален натиск, която вече "намали капацитета на Иран да нанася вреди по целия свят", подчерта американският висш дипломат.

Петролните фючърси продължават да поскъпват с над 2%, след като от Белия дом потвърдиха информацията на "Вашингтон пост" през уикенда.

Фючърсите на петрола брент поскъпват с 2,5% към 73,75 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през май - с 2,17% към 65,39 долара за барел, след като в началото на търговията в понеделник те дори поскъпнаха с над 3% към тазгодишни върхове съответно около 74,40 и около 65,80 долара за барел.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна