Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия и Полша спират вноса на петрол през основен руски тръбопровод заради опасения за качеството

През петролопровода "Дружба" преминава 1% от световното търсене на суров петрол

Водещи купувачи на руски петрол в лицето на Полша и Германия са спрели вноса на руски суров петрол по магистрален тръбопровод "Дружба", позовавайки се на лошо качество, съобщава Ройтерс.

Това може да доведе до недостиг на суровина за рафинериите, принадлежащи на полската компанията PKN Orlen, както и на германски предприятия, собственост на енергийните компании Total, Shell, British Petroleum и Rosneft, тъй като голяма част от техния внос на петрол обикновено идва от тръбопровод "Дружба", построен по време на Съветския съюз.

Доста редкият случай на спиране на петролните потоци може да предизвика и вълна от правни искове от западни купувачи срещу руски доставчици на ценната суровина, които от своя страна ще търсят обезщетение от руския петролопроводен монополист "Транснефт", съобщава Ройтерс, цитирайки трима търговци със западни купувачи на петрол.

Според писмо, видяно от агенцията, в сряда полската петролна компания "Перн" е заявила пред "Транснефт", че е спряла покупките на петрол. Беларус пък заяви, че съседна Полша е спряла да приема доставки на руски суров петрол през тръбопровода "Дружба" в сряда около 23:00ч. наше време според държавната информационна агенция "Белта".

Петролопроводът "Дружба" може да доставя до 1 милион барела на ден  или около един процент от търсенето на суров петрол в световен мащаб.

Ако важната енергийна суровина не преминава през Беларус и Полша, това означава, че тя не може да достигне до западните клиенти и по-специално до тези в Германия. Търговци от големи нефтени компании, опериращи в немските рафинерии, потвърдиха, че са спрени потоците през "Дружба".

Проблемът с качеството на подаваната суровина е възникнал през миналата седмица, когато неизвестен руски производител е замърсил петрола с високи нива на органичен хлорид. Самият материал, съдържащ органичен хлорид, се използва за подпомагане на увеличаването на добива на петрол, но трябва да бъде отделен от добитата суровина преди нейното транспортиране, тъй като може да унищожи оборудването за рафиниране.

Руското енергийно министерство заяви, че "Транснефт" се опитва да реши проблема възможно най-скоро, но без да даде конкретни срокове. Според руски енергиен източник, запознат със ситуацията, проблемът може да бъде решен до края на седмицата.

Замърсяването на суровия петрол в Русия е рядкост, като според търговците петролът е бил замърсен за последно с високи нива на органичен хлорид преди около 10 години, но в по-малък от настоящия мащаб.

Сега проблемът е станал толкова голям, че вече са замърсени както петролните потоци през тръбопровода "Дружба", така и прибалтийското нефтено пристанище "Юст Луга".

От порта "Юст Луга" най-малко пет танкера са плавали със замърсена суровина, като те принадлежат на петролните компании "Роснефт", "Сургут", както и на казахски производители, а самият замърсен петрол е бил закупени от търговци и големи европейски компании като Equinor, Vitol, Trafigura, Glencore и Total.

Купувачите вече подадоха предварителни претенции към руските продавачи на петрол, посочавайки, че могат да потърсят обезщетение.

"Никой не желае да се спре дейността на рафинериите в Германия. Сега те ще работят на по-нисък капацитет и могат да внасят някои суровини по море", посочи пред Ройтерс водещ западен петролен търговец.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!