Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпълнителният директор на Royal Bank of Scotland - Рос Макиън подаде оставка

Рос Макиън подаде оставка като шеф на Royal Bank of Scotland
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Голямата британска кредитна институция Royal Bank of Scotland (RBS) обяви в четвъртък, че нейният главен изпълнителен директор Рос Макиън е подал оставка от заеманата от него позиция. Това се възприема като знак за обновяване на лидерството и ръководството на държавния кредитор, който продължава своя процес към завръщане отново изцяло в частна собственост, съобщава Ройтерс.

Роденият в Нова Зеландия Рос Макиън, който е ръководител на RBS от октомври 2013-а година, разполага с 12-месечен срок за предизвестие и ще остане на своя пост, докато не бъде назначен негов наследник и не бъде извършено надлежно предаване на управлението, съобщиха от водещата британска банка.

Това е втората ключова промяна в ръководния екип на RBS за по-малко от шест месеца след назначаването на Кейти Мъри за главен финансов директор на банката през декември миналата година.

Конкретната дата на напускане на Макиън ще бъде потвърдена своевременно, като Алисън Роуз, главен изпълнителен директор на банковото поделение за търговско и частно банкиране, се смята за един от фаворитите за негов наследник.

"След повече от пет и половина години на надграждане и с вече много по-силна финансова позиция на банката е време да се оттегля като главен изпълнителен директор", посочи в специално изявление Рос Макиън. "За мен беше привилегия да ръководя тази велика банка и да работя с някои наистина забележителни хора".

Решението идва в четвъртък, когато RBS, която към момента над 62% собственост на британските данъкоплатци (на практика е държавна банка), ще проведе годишното си общо събрание.

По време на финансова криза през 2008-а година банката беше спасена от британското правителство, което наля в нея 45 млрд. паунда (над 58 млрд. долара), като кредитната институция прекара последните десет години в намаляване на разходите, преструктуриране на финансовия си баланс и пренасочване към основния си вътрешен бизнес в Обединеното кралство и към потребителското кредитиране.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени