Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандал с изтекла информация за „Хуавей“ в британското правителство

Даунинг стрийт 10 – централен вход
Снимка: Уикипедия

Разделеното заради Брекзит британско правителство бе застигнато от нов скандал днес след изтичане на информация, че премиерът Тереза Мей позволила при определени условия на китайския гигант „Хуавей“ да развива мобилна мрежа 5G в страната, предаде АФП.

Противоречивото решение било взето във вторник на среща на Националния съвет за сигурност въпреки съпротивата на някои министри, които се смятат за потенциални претенденти за поста на Мей.

В Националния съвет за сигурност са включени само по-важните министри и висши представители на службите за сигурност, които преди това подписват документ, който ги задължава да не разгласяват дискусиите, в противен случай подлежат на наказателна отговорност.

Вестник „Телеграф“ обаче съобщи късно във вторник, че Мей е одобрила „Хуавей“ да изгражда елементи от британската телекомуникационна мрежа от следващо поколение, които „не са в сърцевината ѝ“.

САЩ категорично се противопоставят на включването на китайската компания в такива проекти, защото според китайското законодателство фирмата е задължена да помага на правителството си в разузнавателна дейност, ако това бъде поискано от нея.

Секретарят на правителството сър Марк Седуил – най-висшият британски чиновник, дал ултиматум на присъстващите на Съвета до четвъртък следобед да отрекат, че стоят зад изтеклата информация, твърдят медии на Острова.

Външният министър Джереми Хънт и военният Гавин Уилямсън го направили първи, последвал ги вътрешният министър Саджид Джавид, който като Хънт се спряга за наследник на Мей като лидер на торите, както и още един присъствал член на кабинета.

„Скай нюз“ съобщи днес, че продължаващата проверка за източника на изтеклата информация може да се превърне в наказателно разследване.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна