Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на финландските социалдемократи получи мандат за правителство

Анти Рина обявява победата на своята Социалдемократическа партия на изборите във Финландия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на финландските социалдемократи Анти Рине бе натоварен днес със задачата да състави ново правителство след парламентарните избори в страната този месец, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че този ход е очакван, тъй като партията на Рине спечели най-много места в парламента на изборите на 14 април - 40 от общо 200.

Лидерът на социалдемократите бе номиниран от председателите на партийните групи в еднокамарния законодателен орган.
Анти Рине съобщи, че е съставил списък с въпроси, върху които другите политически формации да помислят, за да стане ясно кои са готови да влязат в бъдещата управляваща коалиция. Те варират от промените в климата през външната политика и отбраната до засилването на върховенството на закона, трудовия пазар и държавните финанси.

56-годишният бивш профсъюзен лидер каза, че очаква отговорите до 30 април. След това вероятно ще са необходими още консултации преди официалните коалиционни преговори да може да започнат някъде около 8 май, прогнозира той.

Рине отбеляза, че в името на прозрачността отговорите ще бъдат публикувани на сайта на парламента.

По-рано тази седмица лидерът на финландските социалдемократи бе избран за председател на законодателния орган. Очаква се той да подаде оставка от този пост, ако бъде утвърден за премиер.

През юли Финландия поема ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз от Румъния. Това засили усещането, че съставянето на новото правителство е спешна задача, отбелязва ДПА.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна