Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ отчита забавяне на банковото кредитиране в еврозоната през март

Банковото кредитиране за бизнеса в еврозоната се забави през март, следвайки рязкото подобрение през февруари, показват последни данни на Европейската централна банка, които сигнализират, че търговските банки сякаш ограничават кредитирането на фона на забавящата се икономика в региона на единната валута.

През март растежът на кредитите за нефинансовите компании се забави до 3,5% от 3,8% през февруари и под посткризисния пик от 4,3%, достигнат през септември 2018-а година (най-силно повишение от май 2009-а година). По принцип икономиката на еврозоната зависи доста силно от способността за финансиране, като този тип данни на ЕЦБ се считат за добър индикатор за икономическото здраве и за бъдещите бизнес инвестиции.

Банковите заеми за домакинствата също отслабнаха леко през март, нараствайки с 3,2% след повишение с 3,3% месец по-рано, когато достигнаха многогодишния връх от 3,3%, отчетен през ноември 2018-а година (най-солидно повишение от началото на 2009-а година).

Растежът на паричната маса в еврозоната обаче се ускори изненадващо рязко, като това е индикатор, който често предвещава бъдещата кредитна активност.

Според оповестените в понеделник данни на ЕЦБ паричната маса (индексът М3) в еврозоната нарасна през март с цели 4,5% на годишна база след повишение с 4,3% през февруари и очаквания за растеж от 4,2 на сто, а на тримесечна осреднена база (за периода януари - март) паричната маса се повиши с 4,2% след растеж с 4,1% през трите месеца до края на февруари. По този начин растежът на паричната маса достигна за пръв път от януари 2018-а година насам важното целево ниво на ЕЦБ за повишение с 4,5% , отговарящо на мандата на централната банка за ценова стабилност в рамките на еврозоната.

С оглед на рязкото забавяне на икономическия растеж в еврозоната през последните месеци, ЕЦБ предприе нови мерки, целящи да подкрепят банковото кредитиране на бизнеса в региона на единната валута, като обяви, че от септември ще стартира трета програма за дългосрочно "по-евтино" финансиране на търговските банки в еврозоната, известно като TLRTO III (Операции за целенасочено дългосрочно рефинансиране). Банката също така подчерта, че няма да повишава рекордно ниските си лихвени ставки поне до края на настоящата година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!