Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солиден ръст на потребителските разходи в САЩ през март

Потребителските разходи в САЩ се увеличиха много силно през март, докато личните доходи нараснаха почти символично, което е знак, че домакинствата се чувстват уверени в перспективите пред водещата световна икономика,

Според доклад на Министерството на търговията личните доходи, отразяващи печалбите на американците преди облагането с данъци от заплати, инвестиции и други източници, се повишиха през март с едва 0,1% спрямо февруари, когато нараснаха с 0,2%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за растеж с 0,4 на сто.

Потребителските разходи, които формират повече от две трети от икономическата активност в САЩ, обаче скочиха с цели 0,9% спрямо предходния месец, когато се повишиха с 0,1% и след растеж с 0,3% през януари. Това представлява най-солиден ръст на харчовете на домакинствата от близо 10 години насам, докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха за повишение на разходите с 0,7 на сто.

Силното увеличаване на разходите показва, че американските потребители сякаш са оставали зад гърба си опасенията около 35-дневното спиране на част от дейността на федералното правителство в края на миналата и началото на настоящата година.

Днешните данни вече бяха включени в представената в петък експресна оценка за солидно повишение на БВП на САЩ с 3,2% през първото тримесечие на годината, но при рязко забавяне на растежа на потребителските разходи до едва 1,2 на сто. Рекордният от близо десет години насам скок на разходите на домакинствата през март обаче е предпоставка за ускоряване на потреблението през второто тримесечие.

Ценовият индекс на личните потребителски разходи (PCE индекс) пък се повиши през март с 0,2% на месечна база, докато растежът на годишна база се подобри слабо до 1,5% от 1,3% през февруари.

Основният ценови индекс (основният PCE индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия), който се следи внимателно от Фед като мерило за инфлацията, остана на нивото от февруари и се повиши на година база с 1,6% след увеличение с 1,7% през предходния месец, отбелязвайки най-слаб растеж от септември 2017-а година.

Трябва да се има предвид, че целевото ниво на Фед е за годишна инфлация от 2 на сто, като данните за март (за основния PCE индекс) са в подкрепа на заетата от Фед "изчаквателна" позиция по отношение на лихвената политика и на предположенията на американските централни банкери, че няма да се наложи повишаване на федералната фондова лихва през настоящата година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна