Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилен растеж на френската икономика в началото на 2019 година

Снимка: Ройтерс

Френската икономика запази стабилното си темпо на растеж през първото тримесечие на настоящата година, тъй като потребителските разходи успяха да се възстановят след мащабните антиправителствени протести на т.нар. "жълти жилетки" от края на миналата година, показват предварителни данни на официалната статистика Insee.

Брутният вътрешен продукт нарасна на тримесечна база с 0,3% за трети поредно тримесечие, потвърждавайки прогнозите на финансовите пазари.

Разходите на домакинствата, които са традиционен двигател на френския икономически растеж, се повишиха с 0,4% след стагнация през последното тримесечие на 2018-а година, когато потребителските харчове бяха засегнати негативно от някои от най-яростните улични протести в страната през последното десетилетие.

От френската статистика посочиха, че особено добро изразено подобрение имаше в сферата на услугите, като бяха отчетени повече разходи в хотелиерския и ресторантьорския бизнес след първоначалния спад на броя на туристите през декември в резултат на протестите на "жълтите жилетки".

Растежът на бизнес инвестициите също се подобри слабо през първото тримесечие до 0,5% от 0,4% в края на 2018-а година, когато уличните протести натежаха върху бизнес доверието.

Износът обаче се повиши с едва 0,1% след ръст с 2,2% през предходните три месеца, а вносът нарасна през първото тримесечие с 0,9% след повишение с 1,2% в края на 2018-а година. По този начин международният търговски баланс отне 0,3 процентни пункта от растежа на френската икономика през първото тримесечие на настоящата година след като през предходните три месеца допринесе с 0,3 процентни пункта за растежа на БВП.

Промяната на наличните бизнес запаси, които нараснаха с 0,3% на тримесечна база, пък се отрази позитивно на растежа, допринасяйки с 0,3 проценти пункта за повишаването на БВП.

На годишна база БВП на Франция нарасна през първото тримесечие с 1,1% след повишение с 1,0% през последните три месеца на 2018-а година.

Коментирайки днешните данни на Insee за БВП, финансовият министър Бруно льо Мер заяви, че икономиката на страната се е представила по-добре от мнозина други европейски държави.

"Има някои положителни елементи, инвестициите са много важни, както и потребителските разходи, защото ние предоставихме покупателна способност на домакинствата", посочи той пред телевизия France 2. "Но все още има някои тревожни елементи като износа, които показват, че трябва да продължим усилията си, за да спечелим конкурентоспособност", добави Льо Мер.

Правителството предложи пакет от отстъпки на протестиращите през декември в размер на 10 млрд. евро, насочени към увеличаване на доходите на най-бедните работещи и пенсионери.

През миналата седмица президентът Еманюел Макрон пък последва даденото от него обещание да намали подоходния данък с 5 млрд. евро след ежеседмичните протести през последните пет месеца във връзка с високата цена на живот.

Днешните френски данни са поредно доказателство за относително устойчив растеж на глобалната икономика през първите месеци на настоящата година. В края на предишната седмица пък бяха представени данни, показващи изненадващо добър растеж на БВП на САЩ с 3,2% на годишна база през първото тримесечие на година, докато преди тях и Китай отчете по-добри от очакваното икономическо представяне в началото на 2019-а година.

По-късно днес (от 12:00ч. наше време) Евростат ще обяви експресната си оценка за брутния вътрешен продукт на цялата еврозона през първото тримесечие, като икономисти и анализатори очакват слабо ускорение на растежа на БВП до 0,3% на тримесечна база след повишение с едва 0,2% в края на 2018-а година, когато регионът на единната валута беше засегнат от спад в производството и от доста слаб износ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени