Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на акциите на на Google с над 7% след изненадващо слаби приходи през първото тримесечие

Акциите на Alphabet Inc. се понижават с над 7% на извънборсовата търговия на Уолстрий, след като компанията-майка на Google представи по-слаб от очакваното финансов отчет за началото на годината.

През първото тримесечие нетните приходи на световната интернет търсачка бяха в размер на 6,7 млрд. долара, или по $9,50 за една акция при очаквания за 7,3 млрд. долара, или за $10,48 за акция. Изключвайки наложената от ЕК глоба в размер на 1,7 млрд. долара, печалбата на Alphabet Inc. беше в размер на 8,3 млрд. долара, или по $11,90 за акция, надвишавайки осреднената прогноза на Уолстрийт за печалба от $10,61 долара за една акция.

В същото време обаче приходите на Alphabet, 85% от които се формират от рекламния бизнес на интернет търсачката Google, се увеличиха през първото тримесечие с "едва" 17% на годишна база до 36,3 млрд. долара, което се оказа с 1 млрд. долара по-малко от очакванията за приходи в размер на 37,3 млрд. долара. Растежът на приходите със 17% е най-слабият от първото тримесечие на 2016-а година и далеч под повишението с 26%, отчетено в началото на 2018-а година.

Най-слабият ръст на приходите на Alphabet Inc. от три години насам вероятно се дължи отчасти на засилената конкуренция на пазара на интернет рекламата, на проблемите със софтуера на Google за смартфони (наложените в тази връзка солени глоби от страна на Европейската комисия) и на разрушителните промени в YouTube, които доведоха водещата интернет рекламна компания да изостава своите конкуренти. Компанията е изправена пред непрекъснат натиск от страна на рекламодателите да затегне контрола върху бързоразвиващите се видео услуга на YouTube, така че да не изглежда, че компанията спонсорира крайно обидно или съдържание за възрастни.

За сравнение Facebook Inc., която е втората по значимост компанията по отношение на интернет рекламите, отчете през миналата седмица ръст на приходите през първото тримесечие с цели 26% до 15,1 млрд. долара.

Компанията-майка на Golgle също така отчете понижение на оперативния маржин на печалба до 18% от 25% година по-рано, въпреки че изключвайки европейската глоба, оперативният маржин достигна 23 на сто.

Изненадващо слабите приходи провокираха агресивни продажби на акциите на Alphabet Inc. след края на вчерашната търговия на Уолстрийт, когато те приключиха редовната търговия в рекорден връх от $1296,20. Акциите се понижават с около 7,7% преди днешния старт на американските фондови борси, като това може да се окаже и най-голямата тяхна обезценка след еднодневен спад с 8% през октомври 2018-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна