Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Победата на испанските социалисти даде тласък на европейската левица преди вота за ЕП

Лидерът на испанските социалисти и премиер на Испания Педро Санчес.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Победата на испанския премиер Педро Санчес на изборите в неделя даде тласък на борещата се за гласове европейска левица преди изборите за ЕП в края на май, коментира "Ройтерс".

Резултатът на испанските социалисти бе посрещнат с облекчение от техните колеги на Стария континент на фона на възход на национализма и крайнодесните партии през последните години и ерозия в доверието към Брюксел и евроинтеграцията.

„На европейците мога да кажа, че социалдемокрацията има велико бъдеще, защото има велико настояще и Испания е пример за това“, обяви Санчес в изборната вечер.

Партията му няма парламентарно мнозинство, но увеличи местата си в парламента с близо 50% в резултат на победата над традиционната десница в лицето на Народната партия.

В същото време „Вокс“ стана първата крайнодясна партия, която взе места в парламента от 70-те години на миналия век, но с едва 10 на сто от вота тя изостана от очакванията.

„Това е победа за солидарността, справедливостта, диалога, равенството и устойчивостта“, написа в Туитър Франс Тимерманс, холандски социалдемократ, който е водещ кандидат на европейската левица за шеф на новата Еврокомисия.

Колегата му еврокомисар Пиер Московиси, френски социалист, поздрави Санчес с думите, че Испания е избрала европейска реформистка левица.

Бавното възстановяване на еврозоната от дълговата криза заплашва усилията на Европа за по-тясна интеграция и сътрудничество през последните години и помогна на популистката десница да се възползва от разочарованията от Брюксел. Подобни тенденции се наблюдаваха във Великобритания при референдума за напускане на ЕС през юни 2016 г., както и при резкия спад на популярността на традиционната левица във Франция и Италия.

Италианската лявоцентристка Демократическа партия се срина на изборите през 2018 г., спечелвайки едва 19 на сто, в резултат на което антисистемното движение „Пет звезди“ и крайнодясната „Лига“ поеха властта. Във Франция подкрепата за социалистите намаля до около 5 процента с идването на власт на Еманюел Макрон.

Германия пък от години се управлява от консервативната канцлерка Ангела Меркел.

Лидерите на европейските социалдемократи, които поздравиха Санчес, виждат в победата му успех за европейските социалисти и се надяват, че тя ще подобри шансовете им за евроизборите на 23-26 май, заявиха източници от офиса на премиера.

Испания може да стане страната с най-много социалисти в новия Европарламент в зависимост от развитието с Брекзит.

А това на свой ред може да превърне Мадрид във важен играч в политики като миграция, банков съюз, климатични промени, както и за избирането на състава на новата Европейска комисия.

Завръщането на социалдемократите започна в иберийски съсед на Испания Португалия.

Премиерът социалист Антониу Коща управлява Португалия от 2015 г. с подкрепата на крайнолеви партии.

В Швеция, Словакия и Малта също управляват социалисти, леви са и лидерите на Гърция и Румъния. Лявоцентристи спечелиха изборите във Финландия миналия месец, а в Дания преди изборите през юни в проучванията също водят социалдемократите.

Остава въпросът дали това ще доведе до завой в по-големите страни от ЕС.

„Сега вече знаем, че не сме сами в усилията за защита и промяна на Европа“, коментира Пиерфранческо Маджорино, кандидат на Демократическата партия за евродепутат. Проучванията отреждат на партията му равен резултат с „Пет звезди“.

Санчес може да стане пример и за Франция, допълва "Ройтерс".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна